Здраве, Здравословни, Зеленчуци, Плодове, Нар, Шипки, Шоколад, Здрави, Мозъка, Стрес, Зъболекар, Обичам, Природата

Малки, но ефикасни стъпки за да изглеждаме и да се чувстваме по-добре. Съвсем не е задължително здравословните навици да бъдат отегчителни и е напълно възможно ежедневно да ги спазваме. А почувстваме ли с колко много енергия ни зареждат, вече няма да се откажем от тях…

1. Отсега нататък ще ям повече…
Зеленчуци и плодове – изследванията показват, че екстрактът от нар и от шипки спира нарастването на карцинома на простатата. Той може да предотврати рака на кожата и да помогне в борбата с Алцхаймер. Друг плод, който е препоръчително да ядете всеки ден, е кивито, защото е богато на фибри и антиоксиданти, както и на витамин Е. Ако искате да изглеждате добре, яжте броколи, а за да се предпазите от мозъчен удар – боровинки. Сутрин изпивайте по чаша кефир – богат е на калций и намалява алергичните реакции към храни. Той е доказал ефекта си и в борбата срещу рака на гърдата.

Шоколад – специалистите изтъкват, че за да бъдем здрави, трябва да ядем и шоколад. Изследванията показват, че тези, които консумират шоколад в умерени количества, живеят по-продължително от онези, които ядат повече други сладки неща, но не и шоколад. Той съдържа фенол – химично вещество, което предотвратява образуването на лоши мазнини, а те запушват кръвоносните съдове. Така вкусното лакомство предпазва от сърдечносъдови заболявания и от рак. Когато ядем шоколад, в организма ни се произвежда b-ендорфини, причина за доброто ни настроение.

Витамини и протеини – Важно е да консумирате храни, които съдържат протеини (белтъчини), като пилешко месо, ориз, нудели. Белтъчините изграждат мускулна маса, която изгаря мазнините и в същото време ни засищат. Необходимо е да приемате витамин С. Съдържа се в лимоните, магданоза, портокалите, зелето. Недостигът му може да предизвика анемия, да наруши имунитета, да доведе до увреждане на зъбите и до бавното зарастване на раните. Сокът от един лимон ще задоволи половината от необходимото ви дневно количество витамин С. Много е важно да го изпиете веднага, след като го изцедите, защото витамин С се окислява много бързо. За да сте здрави, в менюто ви трябва да присъстват храни, богати и на витамин А. Той се съдържа в морковите, спанака, боба, яйцата, пълномасленото мляко. Защитава организма, заздравява кожата и лигавицата, предотвратява заболяването от множество инфекции и заразни болести.

2. Ще стимулирам дейността на мозъка си повече!
Защо не се научите да свирите на музикален инструмент? Годините не трябва да са пречка в ученето. Важно е да стимулирате мозъка си, като се занимавате с различни неща. Американските учени са доказали, че хората, които неуморно работят над постоянното си усъвършенстване, живеят по-дълго.

3. Никакъв стрес!
Проблемите винаги ще съществуват – ще се появяват все нови и нови всеки ден. Научете се да приемате всичко спокойно, за да можете да измислите възможните решения. Така ще ви бъде много по-лесно. Защо да позволявате на трудностите в живота да ви владеят? Вие можете да се справите с тях! Не потискайте в себе си нещата, които ви тормозят – това неизбежно ще се отрази на здравето ви. Опитайте се да прецените кога се притеснявате без причина. Хобитата и физическата активност ще ви помогнат да се отпускате и да се справяте със стреса по здравословен и позитивен начин.

4. Ще отида на зъболекар!
Златното правило на здравословния начин на живот е да се смеем, но за да имате красива усмивка, първо трябва да имате здрави зъби. Посещавайте зъболекаря редовно. Ако трябва да ви се направи пломба, направете си я бяла. Доказано е, че черните, т.е. амалгамните пломби, съдържат живак, а това с годините ще се отрази недобре на здравето ви. Около 90% от живака се кондензира в белите дробове и увежда дишането, а след това – бъбреците, черния дроб и стомаха. Живакът може да доведе и до сърдечни проблеми.
– Мийте зъбите си след всяко ядене или дъвчете дъвка без захар.
– Сменяйте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца.
– Ако имате проблеми с венците, правете си чай от мента и джоджен.

5. Повече вода!
Водата подобрява паметта ни, тъй като мозъкът се състои от 70% вода. Тя засилва функциите на мозъка, а липсата и води до отделянето на хормона кортизол, който пречи на запаметяването на информация. Пиенето на вода е също толкова важно за здравето, колкото и дълбокото дишане! То предотвратява и появата на болести, като възпаление на пикочните канали, камъни в бъбреците, канцером на пикочния мехур и кариес. По-добре е да пиете вода в по-малки количества, но по-често, отколкото веднъж в голямо количество. Преди началото на физическа активност изпийте 250 мл вода. Важно е да предотвратите жаждата, затова е по- добре да пиете вода преди, по време и след тренировка, за да не се обезводните. Когато времето е студено, пийте повече чай. Зеленият чай е отличен за изгарянето на калории, а една чаша черен чай ще понижи риска от болести на сърцето. Най-добре е да пиете чая неподсладен. Бялата рафинирана захар води до честа смяна на настроението, умора, депресия, безсъние, болки в корема, главоболие, мигрена, менструални болки, поява на акне.

6. От днес:
-Ще закусвам всяка сутрин!
Хората, които закусват сутрин, са по-продуктивни и по-активни. Закуската задвижва метаболизма – изгарят се калории, а това води до сваляне на килограми. Не е здравословно да прескачате закуската, защото до обяд ще огладнеете толкова много, че ще изядете два пъти повече. Най-добрият избор за закуска е мюсли с обезмаслено мляко.
– Няма да вечерям късно!
Няма да постъпите добре, ако си легнете с натъпкан стомах тогава, когато метаболизмът е най-бавен. Ако заспите преяли, ще се събудите уморени, защото стомахът ви цяла вечер се е “мъчил” да смели това, което сте изяли. Важно е последното хранене да бъде поне три часа преди сън. Преди лягане можете да си позволите банан, сирене, мляко, пюре, зеленчуци, сушени плодове, но в никакъв случай – кофеин, сладки и газирани напитки. Внимавайте с приема на въглехидрати – ако ядете такива храни преди лягане, тялото ви ще превърне повечето от тях в мастна тъкан, т.е. в излишни килограми.
– Ще мисля позитивно!
Когато се събудите, помислете за нещата, които ви правят щастливи. Обещайте си през деня да направите поне две неща, които ще ви зарадват, без значение на напрегнатия работен график, който ви очаква! Ако действате така всяка сутрин, положителното мислене ще се превърне във ваш навик. Изследванията показват, че оптимистите живеят около 12 години повече от месимистите, които са много по-склонни към грип и простуда. Не е ли това още една причина да побързаме да бъдем щастливи?
– Ще спортувам!
Достатъчно е да се отдаваме на спорт по половин час дневно, за да сме здрави и да се чувстваме. Жени, които са в добра физическа кондиция, са с 40% по-малко застрашени да развият сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които не спортуват редовно. Специалистите казват, че само половин час бързо ходене на ден намалява депресията. А тичането ще предпази ставите ви от увреждания и болки. Най-подходящото време от деня за упражнения е това, в което имате най-много енергия, обикновено сутрин. Тогава нивото на някои хормони в организма е най-високо, което ускорява метаболизма и ще изразходвате най-много калории. Съветваме ви един час преди тренировка да изпиете чаша кафе или чай – те ще ви помогнат да изгорите повече мазнини. Изяжте по един банан преди и по време на тренировка – те ще ви дадат допълнително енергия.
След тренировка похапвайте лешници, бадеми, орехи, царевица, шам-фастък и всякакви други ядки, тъй като са богати на омега-3 киселини, които зареждат тялото с енергия. За да си възвърнете силите и за да си набавите изразходваните въглехидрати и белтъчини, яжте пилешко месо и спагети.

7. Ще се наслаждавам на природата!
Не е необходимо да пътувате няколкостотин километра, за да отидете до морето или да се втурнете непременно към планината, макар че ако можете да си го позволите, защо пък не. Предстои сезонът на ските. Но ако сте заети и не можете да отделите няколко дни за планината, достатъчно е просто да се разхождате от време на време в парка.

8. Ще спя достатъчно!
Умореното, не прекалено, количество сън укрепва организма. Някои се заблуждават, че ще се чувстват по- добре, ако спят много. Изследванията сочат, че само при умерен сън имунитетът нараства. Доказано е, че хората, които спят по 6-7 часа през нощта, живеят по-продължително от тези, които спят по 8 и повече часа. Безсънието, както и прекаленото спане, също е опасно за организма. Ако сте под стрес, недостигът на сън ще ви направи по-податливи към грип и простуда.

9. Ще обичам себе си!
Колко пъти сте си казвали: “Заслужавам да се поглезя!” След тежък работен ден, когато се приберете у дома, избягвайте да се излежавате и да гледате телевизия. Направете нещо за себе си! Вземете си топла вана с ароматни масла, направете си маска за лице… Нека тези неща се превърнат в ежедневните ви вечерни ритуали.