sleep

Мъчи ви сериозно безсъние? Всяка вечер за ваш е кошмар с отворени очи, а на сутринта се чувствате по-изморени от всякога? Да, навярно, са ви повтаряли нерядко пъти, че за да е здрав и пълноценен сънят, трябва да е бедна вечерята, лека, а не прекалено мазна и тлъста, че да не можете в последствие да я преработите, без да натоварите организма. Но, ние смятаме, че всъщност, можете да преборите безсънието с храна. Е, не е нужно да я консумирате наведнъж непосредствено преди лягане. И все пак, с тези хранителни продукти, можете лесно и бързо да се справите с неприятното и крайно вредното безсъние:

1. Каша от овес
Овесената каша, разбира се, най-често се свързва с правилото за задължителната и здравословна закуска. Но освен да ви зарежда с енергия и достатъчно протеин, за да изкарате деня, тя ви дава и специалната си съставка мелатонин, който е част от хормона на съня и ни помага да си отпочиваме оптимално дори за по-малко време.

2. Бадеми
Сурови ядки бадеми или бадемово масло са идеалната лека храна за преди сън. Те отпускат и създават предпоставки за по-бързо заспиване, без да натоварва храносмилателната ви система или да ви създава неприятно чувство за тежест в корема. Освен това, самите ядки са доста полезни за мозъка и нервната система, които също биха могли да оказват влияние върху вашата инсомния.

3. Прясно мляко
В горе споменатите бадеми се съдържа богато количество триптофан. То е налично и в прясното мляко, където калцият допълнително отпуска мускулите и създава усещане за спокойствие в тялото, допринася за правилното функциониране на нервната система. Топло мляко преди сън е чудесно преспивателно, но ако не го обичате, можете да го замените и с извара или кисело мляко.

4. Вишни
Било то в суров вид, или под формата на сок, вишните са отличен източник на мелатонин, хормонът на съня, за който вече говорихме по-горе. Те са плодове, ниско диетични и много вкусни, така че можете да си ги похапвате неограничено. Понеже са от типа на тежките плодове, не прекалявайте с тях преди сън. Една шепа ви е достатъчна, за да спрете безсънието вечер.

5. Хумус
В него има такъв тип белтъчини, които отпускат мускулите и скелета, успокояват нервната система и засищат, без да ви носят чувството на преяждане. Ако сте от хората любители на късното похапване, хумусът е най-доброто предложение за здравословна и диетична вечеря след 9 часа, когато по принцип, не е добре да се храните.

6. Мед
Медът е идеалният заместител на скъпи и вредни сънотворни хапчета. Една лъжица мед преди лягане ще ви преспи, дори и вече да имате проблеми със съня. Ако имате непоносоимост към толкова сладки продукти, комбинирайте го с мляко или вода.

Започнете борбата с безсънието с малки крачки, а именно правилното и здравословно хранене. От там нататък, намалете стреса и ще видите, че скоро отново ще започнете да заспивате от раз!