grip

По данни на Министерството на здравеопазването в България съвсем скоро страната ни може да бъде покосена от грипна епидемия. Новият грип, който ни напада носи името Виктория и според лекарите неговите усложнения са доста сериозни, така че задължително трябва да прилагане правилното му лечение. От друга страна, най-доброто лекарство е превенцията. В днешни дни има ваксини, за които обаче се носят все по-противоречиви мнения, така че няма да е лошо да обмислите и естествените методи за предпазване от вирусни инфекции. Ето няколко натурални методи за тази задача:

1. Активно захранване на организма с плодове и зеленчуци
Те ви носят нужният комплекс от витамини и минерали, които подсилват организма и действат положително на имунната система. Ако се храните здравословно, бактериите просто няма да успеят да ви преборят. От друга страна, освен че няма да се разболеете, ще запазите перфектните си пропорции, а който има нужда може и да отслабне!

2. Чеснова превенция срещу грип
Чесънът е имуностимулатор номер едно, когато става въпрос за вирусни инфекции. През зимата е особено важно да консумираме от лютивата подправка – най-добре в натурален вид. Добавяйте по една-две скилидки чесън в менюто си за вечеря и вирусите ще седят далеч от вас и дома ви!

3. Колкото и да ви е странно да повярвате, гъбите също могат да помогнат!
Причината, поради която гъбите се препоръчват за превенция на грип, е, че произвеждат и подобряват активността на белите кръвни телца в кръвта. Гъбите са отлична добавка за вечеря и обяд, а каша или супа от печурки може да се яви и идеалната закуска в режим на отслабване или поддържане на оптималното тегло.

4. Повече чай, по-малко кафе
Сведете до минимум консумацията на кофеин, защото от него тялото ви силно се дехидратира, което неизменно създава благоприятна среда за вирусни инфекции в тялото ви. Отделно, чаят създава предпазна стена за тях, а и сам по себе си той има също ободряващо действие, така че напълно успешно и ефикасно може да замени кафето на обяд или следобяд.

5. Увеличете движенията
Активният начин на живот поддържа тялото здраво и бодро. От друга страна, с потенето премахвате и токсините от тялото. Всяка една тренировка през седмицата след работа увеличава шанса ви да пропуснете грипа тази година с поне 30%.

6. Увеличете и съня
Хората са бозайници. Точно както мечките и ние имаме нужда от повече сън през зимата. Това са дни, през които повече се изморяваме и по-силно изпитваме необходимост от почивка и отмора. Ето защо, ако сте свикнали на 6, 7 или 8 часа сън дневно, в грипния сезон съвсем спокойно можете да ги увеличите и до 9.

7. Не забравяйте за личната хигиена
Миенето на ръце е правило номер едно за предпазване от бацили, микроби и токсини. Правете го преди всяко хранене, преди и след напускане на дома и работното място. Използвайте антибактериален сапун за ефикасно премахване на вирусните частици от всяка среда, през която преминавате през деня.