plodove

Вече множество проучвания доказаха, че дадени храни имат специални антиракови свойства. Част от тези храни действат само превантивно, т.е. те могат предварително да ни предпазят от развитие на ракови клетки в организма. Други храни обаче са богати на още по-мощни антиоксидантни съставки, които могат да спрат вече развили се ракови клетки. Ако се чудите кои са тези храни, които ни помагат в борбата срещу рака, това са разбира се, най-вече плодовете. Кои плодове обаче са най-ефикасни в превенцията и лечението на рак, ще разберете още сега:

Ананас
Тропическият плод е богат на витамин С, следователно той е мощен антиоксидант. Но с това съвсем не приключва неговата важна и силна роля в борбата срещу рака. Истината е, че в ананаса има много фибри и ензими (от типа на бромелаина), които могат да изменят структурата на една ракова клетка. По този начин, тя спира да се развива, а в последствие може и да изгуби своето ДНК, т.е. туморът да се видоизмени, да се самоизлекува.

Грозде
Гроздето е другият силен плод в борбата срещу рака. Вече са направени няколко изследвания на хора с рак. Според резултатите, раковите клетки значително са спрели да нарастват след мощна гроздова атака срещу тях. Разбира се, количеството грозде, което трябва да се изпие (най-добре в течно състояние, но не и под формата на ракия или вино, естествено), трябва да е голямо и в доста продължително време. Важно е да отбележим, че гроздето е най-силно срещу рака на дебелото черво.

Ябълки
Хората са си го казали – една ябълка на ден, държи лекаря настрана. И в тази народна мъдрост няма нищо измамно. Ябълките са наистина изключително полезни плодове. Те са толкова полезни, че ни помагат и в борбата срещу рака. Според направените до тук проучвания ябълките спират вече развила се ракова клетка да расте. Освен това, те действат и превантивно, защото прогонват свободните радикали от тялото. Най-полезни са ябълките за рак на черния дроб, дебелото черво и гърдата.

Всички видове горски плодове
Тук попадат горските ягоди, боровинките, къпините и каквото още се сетите, което можете да намерите в гората като плод (ядлив, разбира се!). Особено осезаемо е ползотворното действие на горските плодове срещу рак на дебелото черво, устната кухина, хранопровода и простата. Те са и мощен антиоксидант, което означава, че също като ябълките имат ясно изявена превантивна функция срещу тумори и ракови образувания.

Нар
Нарът не е много популярен у нас плод, но трябва да стане, защото той също може да спре развитието на тумори и рак. Според направените проучвания, пациенти с рак на гърдата, простата, белия дроб и дебелото черво увеличават шанса си за по-бързо подобряване с около 15%, ако в продължение на месеци укрепват организма си с нар. Най-полезен е нарът в суров вид обаче, а не под формата на сок.