avacado

Магнезият е невероятно важен хранителен елемент – минерал – без който рано или късно здравето ни ще се съсипе, а освен това и някои органи ще започнат да отказват да работят. Нещо повече, редовният прием и то в норми на магнезий, може да ви помогне да излекувате редица заболявания и да облекчите множество болки – включително и ставни, а също така и главоболие. Разбира се, алтернативата за прием на хранителни добавки е вариант, който е по-добър от нищо, но истината е, че с правилната диета и режим на хранене, можете спокойно да запасите тялото си с достатъчно магнезий. За тази обаче трябва да сте наясно с най-богатите на магнезий храни. Ето ги и тях:

1. Риба
У нас не сме приучени да похапваме много риба и там ни е грешката. Рибата е изключително полезна храна, а освен това има и достатъчно много магнезий. Всъщност, той е толкова много – най-вече в сьомгата и скумрията и по-малко в лаврака и морските дарове – че е достатъчно да хапвате два пъти седмично риба, за да си набавите нужния за организма магнезий.

2. Бобови растения
Всички бобови растения – грах, леща, нахут, булгур и т.н. – са много богати на магнезий, но безспорен фаворит тук е бобът. Добрият стар боб, който ние така много уважаваме в България, определено, ще ви набави достатъчно от минерала. Освен това, той има и други съставки, които допринасят за по-лесното усвояване на магнезия.

3. Ядки
Ядките не трябва да се подценяват, когато става въпрос за магнезий. Ето сега си отговаряте на въпроса защо те се препоръчват при силна умствена умора! Именно защото магнезият подобрява дейността на мозъка и паметта, държи ви фокусирани и концентрирани, а освен това и намалява стреса при изтощение.

4. Всякакви пълнозърнести храни
Наред с фибрите и полезния протеин, пълнозърнестите храни ви дават и огромно количество магнезий. Те са чудесен начин да стартира деня си, както и да поддържате здравословно тегло. Особено полезни в тази насока с киноата, просото, овесът и ечемикът. Наблегнете на тях, ако редовно имате дефицит на магнезий в тялото.

5. Модерното авокадо
Авокадото стана доста популярно у нас и се превърна в една от супер храните за изминалите няколко години. В това няма нищо случайно. В авокадото се съдържат невероятно много важни за здравето и тялото витамини и минерали, сред които и търсеният от нас днес магнезий. Едно авокадо ви дава близо 35% от нужния за деня магнезий! Сам по себе си зеленчукът може да се яде и за закуска – на филия със сирене или извара – а също така и в салата и в печени задушени ястия.

6. Банани
Бананът не просто е богат на магнезий, но има и много калий, който в комбинация с първия минерал ви дава сила и енергия. И макар че е богат на въглехидрати, бананът е много полезен и здравословен за отслабващите, тъй засища и дава на тялото голямо количество витамин В, стимулиращ нервната система и метаболизма.