mac

В началото на месец март тази година в компанията на легендата Стив Джобс бе регистриран истински прецедент. За цялата си история досега компютрите Mac никога не бяха попадали под обсадата на хакерите, но ето, че дори лидерите от Apple не са застраховани от зловредни кодове и атаки.

Новината пристигна на 6 март и според нея, на 5 срещу 6-ти хакери не просто атакуваха компютърът Mac, но и успяха да го засегнат. По данни на информационната агенция Ройтерс, става въпрос за програмата KeRanger, която, очевидно е била заразена с вирус. Вирусът обаче не е традиционен – какъвто е, например, блокиращият цялата система Троянски кон – а е вирус с характер. Журналистите предадоха, че това е вирус от типа на вирусите-изнудвачи, които напоследък станаха особено популярни. Популярността им се разрастна толкова много, че дори стигна и до Apple, чиито компютри досега бяха смятани за непробиваеми, включително и от хакери. Ето, че обаче за всичко си има цака, а когато става въпрос за вируси, хактерите винаги успяват да я намерят – особено в случай, подобен на Mac, който случай се свързва с интригата да разбиеш система, която се смята за неразбиваема.

Как точно обаче работи програмата, застрашила сигурността на Mac-овете? Тя е уникална по рода си, защото подобно нещо досега не е било създавано. Според официалните представители на Apple, KeRanger чисто и просто шифрира файловете от системата, а след това иска от вас подкуп. Хакерите атакували компютрите на Apple, като вкарали в тях развалено копие от тази програма, която, между другото, изкара и последната си версия (2.90) часове преди „нападението“ върху Mac. След като програмата се инсталира на компютъра, освен това, тя автоматично се деактивира за три денонощия, като след тях започва и реалното шифриране на файловете и разбира се изнудването. Така, ако един потребител, иска да разшифрира заразените си файлове, той ще трябва да заплати по 1 биткоин за файл. Напомняме ви, че сегашната цена на 1 биткоин е около 400 щатски долара. Само си представете колко много пари може да спечели един хакер от един заразен компютър, та дори и да шифрира само няколко файла в него!

Естествено, от Apple вече публично обещаха да вземат нещата в свои ръце и на всяка цена да се справят с разпространението на зловредната изнудваща и „нагла“ заразена програма. От друга страна, от щаба на оригиналната програма започнаха да изпращат масово съобщения до потребителите си да не свалят и зареждат все още най-новата й версия, а да изчакат, докато проблемът бъде отстранен. Тръгнаха и първите слухове, че хакерите може да са и реални конкуренти на фирмата, стояща зад тази програма.