дете, здраве, здравето, играчка, талант

Занижената самооценка съвсем не е проблем само за големите. Щом хлапето започне да общува с връстниците си, то започва и да се сравнява с тях – кое има по-хубава играчка, кое го хвалят, кое има повече приятели и т.н. И съответно да изгражда самочувствието си. Ето как да му помогнете.

Какво подсказва, че то се чувства непълноценно?
Невинаги е лесно да разберете, че има проблем, защото някои деца са по-стиснителни и склонни към самокритика и честа смяна на настроенията. Но ако хлапето по принцип е общително и палаво, а изведнъж стане неразговорливо и кротко, не подценявайте това състояние. Обърнете внимание, ако то категорично отказва да общува с връстниците си или го е страх да се заеме с непознати неща. Ако се съмнявате, че нещо терзае детето, но не виждате причина за това, можете да поговорите с персонала в детската градина, ако то посещава такава, с учителката, ако вече е ученик, или с другите хора, които се грижат за него, когато отсъствате.

Какво да предприемете?
Ако наблюдавате смущаващи промени в поведението на хлапето, добре е да поприказвате с него. Без да го укорявате и без да му казвате директно това, което ви притеснява. Накарайте го да се отпусне, да се почувства сигурно и само да пожелае да сподели защо не е толкова игриво и какви са отношенията с връстниците му.
Нерядко децата се потискат от факта, че изостават в училище. Добрата новина е, че можете лесно да му помогнете, като го хвалите, но само за задачи, с които то е успяло да се справи. Ако му казвате “браво” без реална причина, то ще приеме ласкателството като нормален прийом на поведение. Вместо това можете да му предложите да ви помогне в домакинството, да го пратите до магазина или да му поставите друга задача. Ако съумее да я изпълни, похвалете го, като обясните точно кое в постъпката му ви е направило приятно впечатление.
Открийте в какво е наистина добро детето ви – в писане, рисуване, пеене, танцуване, спорт и т.н., и го поощтрете да се занимава по-сериозно с това, за което има талант.

Какво да избягвате?
Не предпазвайте детето от всяка трудност. За него е важно да може само да се справя с тях.
Никога не сравнявайте детето с връстниците му. Не изтъквайте, че някое от тях се държи по-добре или че то никога не прави като еди-кои си…
Не му натяквайте непрекъснато, че е сбъркало с нещо. Ако детето е предизвикало недовоството ви – споделете причината за това с него, поговорете и след това забравете случая.
Не наказвайте физически детето. Ако то е по-плахо и стеснително, това съвсем ще накърни самооценката му.
Никога не укорявайте хлапето в присъствието и на други хора. Ако споделите недовоството си насаме с него у дома, ще му спестите допълнителния стрес.
Посъветвайте се със специалист, ако усещате, че детето ви има проблем, за който вие сами не можете да му помогнете. Колкото по-рано детето получи адекватна подкрепа, толкова по-малки ще са последствията от мъчителните му преживявания.