soda

Можем и да не знаем, но вкъщи държим уникални предмети и продукти, които биха ни свършила отлична работа в десетки задачи. Точно такъв продукт е содата бикарбонат. Тя може да замени редица вредни и скъпи почистващи препарати, като едновременно с това да направи живота ни не само по-здравословен и свеж, но и много по-лек и простичък. Ето затова, днес, ще ви представим всички приложения на содата на едно място. Започваме сега!

1. За прането
Ако се чудите как да подсилете ефекта на перилния си препарат, добавете към него сода бикарбонат. Петната ще излязат много по-ефикасно, а цветовете ще възвърнат свежестта си. В случай че за вас белината е твърде опасна за ползване, заменете я със сода за хляб. Бялото ще стане наистина бяло!

2. За упорити петна
Има петна, от които се отказваме още щом ги направим, но истината е, че содата може да ги премахне. Сода за хляб се ползва срещу петна от химикал и кал, трева и дори силно оцветени напитки като сокове, вина и т.н.

3. За премахване на лоши миризми у дома
Без значение дали става въпрос за коша за пране, кофата за боклук или зоната, около мивката, която поради силната влага, понякога мухлясва, содата за хляб може да абсорбира всички неприятни миризми и да ви спести проветряванията, а също така и средства за вредни и токсични ароматизатори. В тоалетната чиния също можете да пръскате по малко сода за хляб от време на време със същата цел.

4. За отпушване и почистване на каналите
Мивката, ваната, тръбите – всичко рано или късно се запушва и е особено важно навреме да предприемаме мерки, за да ги запазим чисти и поддържани. Майстори или вредни химикали обаче не ви трябват, защото отпушването и почистването им може да стане с обикновена сода за хляб.

5. За полиране на среброто
Среброто, макар и да не ръждясва, защото е благороден метал, с времето започва да потъмнява. С това се губи и блясъка, и красотата му, но можете да се отървете от петната с обикновена сода за хляб! Разредете я с вода и полирайте бижутата си, за да станат като нови.

6. Освежаване на дрехи и обувки от велур
Велурът е много приятна, атрактивна, а тази година и модерна материя. Неприятното при нея обаче е трудната и тежка поддръжка. Тъй като велурът се похабява лесно обаче, той трябва да се поддържа. Ако редовно търкате велура със сода за хляб обаче, няма да имате никакви проблеми нито с обувките, нито с дрехите си.

7. За красива кожа
Содата за хляб е отлично почистващо и ексфолиращо средство за вашата кожа. То може да се ползва само като ексофолиант, но също така и да влиза в състава на разкрасяващите ви маски. Содата за хляб действа и срещу акне – дори да имате чувствителна кожа, зачервяване или други проблеми.