google-logo

За никого не е тайна, че напоследък, отношенията между Силиконовата долина и американското правителство – най-вече веонното подразделение, специалните части и големите политически фигури – се обтегнаха осезаемо. Не е нужно да ви припомняме, че този разрив стартира най-вече поради случая Джулиан Асанж. По-важното е, че с технологичния напредък (който е също, повече от осезаем), американското правителство се увери, че не Силиконовата долина има нужда от властите, а властите имат нужда от нейните специалисти. В тази връзка, взаимното приемане на двете организации, ако можем изобщо така да ги наречем, започна и първа крачка в това начинание направи не кой да е, а самият шеф на лидерите от Google.

По данни на информационната агенция Франс Прес Ерик Шмид – добре познатият президент на Alphabet, холдингът, който притежава Google – ще стане част от Пентагона. Работата на Шмид ще бъде изцяло консултантска и както сигурно се и досещате, той ще оглави цял един консултативен съвет към Пентагона, в сферата на информационните технологии. Американският отдел по сигурността има за цел да се създаде модерна база за обучение на своите кадри, които, естествено, да навлезнат в новите технологии и да ги внедрят за различни цели посредством помощта на Ерик Шмид. В неговия съвет ще влезнат общо 12 души, които ще са избирани и от него. Главният ръководител на Google ще трябва да научи новите си „подчинени“ на всички тънкости и детайли в дейности като максимално скоростното въвеждане на прототипи, частичното финансиране, различните анализи на данни, както и на правилното организиране на обмена на информация и много други, които както се и подразбира, няма как да бъдат извадени на показ и всеослушание.

Участието на Ерик Шмид в програмата за сигурност на Пентагона обаче съвсем не е първата крачка обаче. Истината е, че опити за сближаване на Силиконовата долина и властите в Щатите започнаха малко по-рано. Припомняме ви, че съвсем наскоро от Пентагона се появи съобщение за конкурс за хакери. Властите в САЩ обещаха награда, обучение и дори възможност за работа на онези, които успеят да хакнат системата на Пентагона. По-този начин американските спец служби най-лесно биха могли да осъществят контакт с „можещите“ и „знаещите“ в сферата на ИТ и най-вече с талантливите хакери. Конкурсът носи заглавието „Хакни базата на Пентагона“ и той продължава да тече, тъй като вероятно, не са се намерили все още достатъчно хора, които да се справят със задачата. А може би, такива има много, но те не са особено впечатлени от идеята да работят за правителството, вместо срещу него, както са го правили и досега. Е, въпрос на навици и принципи, нали? Принципите на Шмид обаче явно търпят промяна, след като от частния сектор той се впуска в държавните дела на САЩ.