Здраве, Гаргара, Гърлото, Джинджифил, Болки, Ушите, Пилешка супа, Душата, Тялото, Главоболие, Алкохол, Крака, Трикове, Народната, Медицина

Главоболието е една от най-непосилните и неприятни болки, които може да изпита цялото човешко тяло, защото от него, напълно нормално е да ви заболи всичко – очите, краката, та дори и мускулите. За нещастие, някои от нас са склонни да имат хронично главоболие, мигрена или просто умората да ги докарва до това състояние. Да понасяш стоически главоболието, когато не искаш да се тъпчеш с вредни лекарства обаче съвсем не е уместно или препоръчително. Това търпение може да ви докара истински нервен срив, а и кой може да работи, учи или изобщо да си седи на краката, докато го боли главата? По-удачно е да използвате някоя от следващите изброени народни рецепти срещу тежкото главоболие:

1. Джинджифил!
Джинджифилът е не просто чудесна подправка за ястия с ориз или паста, но и едно от най-силните природни болкоуспокояващи. Той е чудесно средство срещу главоболие. За да бъде ефектът му осезаем, най-добре е да си приготвите домашен чай от корените на растението. Главоболието ще спре почти веднага, а и можете да го пиете и профилактично след поредица дни с главоболие.

2. Разтриване на главата с етерични масла
Масажът на главата ще стимулира кръвообръщението и ще стимулира нервните окончания да заработят във ваша полза, т.е. правилно. Най-добре е разтривките да се правят в областта на челото и слепоочието, като те да се извършат с етерични масла. Отлични варианти за тази цел и срещу вашето главоболие са мащерката и розмарина.

3. Традиционен чай от лайка
Макар да ви звучи като мит, лайката наистина лекува почти всичко – не само менструални болки, настинка или инфекции, но и главоболие. Сварете си повече лайка и пийте от чая – без значение дали топъл, или хладък – в течение на целия ден. С нищо няма да си навредите или предозирате, а напротив – дори ще направите профилактика на целия организъм със здравословната билка!

4. Повишете стойностите на магнезий в тялото
Това може да стане с хранителни добавки, но също така и с храни, богато на магнезий. Според учените, липсата на минерала в тялото води до множество здравни проблеми, включително и хронична умора и главоболие. За да възстановите нормалните стойности на магнезий в тялото, яжте повече ядки, риба, бобови растения и зелени зеленчуци като броколи, спанак, маруля и т.н.

5. Пробвайте с екстракт от чобанка
Тази уникална билка също преборва различни болки и освен това подпомага навлизането на повече кислород в мозъка, което води и до облекчаване на главоболието. Чобанката расте в България, но ако нямате под ръка, можете да си купите насипно или готов екстракт от аптеката. Не е добре обаче да прекалявате с тази билка, защото предозирането с нея крие сериозни странични ефекти като гадене и стомашни спазми.