Здраве, Закуски, Здрав, Мозък, Здравословен, Закуска, Банани, Мед, Бразилски

Разделното хранене е един от най-популярните здравословни хранителни режими. Според статистиката на Световната здравна организация, с всяка изминала година, хората, преминали към разделното хранене се увеличават с около 12% по сравнение с изминалата. В тази връзка, добре е да сте предварително наясно с някои особености по повод разделното хранене, ако и вие обмисляте идеята, искате да пробвате или спешно имате нужда от подобен здравословен хранителен режим. Ето защо ви подготвихме и няколко факта за разделното хранене, които най-вероятно не знаете.

1. Разделното хранене не е диета
Или казано накратко, то не се препоръчва единствено и само в случай на наднормено тегло. Самото отслабване като ефект от този хранителен режим дори се дължи на това, че ястията в разделното хранене просто са по-нискокалорични, количеството на вода е повече, а и храносмилането се забързва, когато не ядете определени храни заедно. От друга страна, разделното хранене може да ви помогне не само с борбата с килограмите, но и с намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми, в случай на хемороиди, за прочистване на кръвта, за предпазване от рак и всякакви подобни превенции. Някои лечения на дадени заболявания дори включват част от принципите на разделното хранене, т.е. самото то е не просто разкрасяваща диета, а вид лечение.

2. Разделното хранене, всъщност, не е трудно
Единственото нещо, с което трябва да свикнете е коя храна към коя група от храни принадлежи, съответно да се научите да не комбинирате забранените за съчетание групи. Въглехидрати не се комбинират с протеини, например, което означава, че бобени растения не е добре да се съчетават с протеина в местото.

3. В разделното хранене няма реални ограничения
В този вид хранителен режим не се забранява консумацията на определени продукти, а така да се каже на определени ястия. Искаме да кажем, че продуктите, които сте свикнали да консумирате – млечни, бобови, зеленчуци, плодове, месо и т.н. – си остават в списъка ви за пазар, т.е. можете да ги ядете. Казваме, че не можете да си позволите обаче определени ястия, ако в тях има забранени от разделното хранене хранителни комбинации.

4. Разделното хранене е познато от древността
Дори в родната ни българска традиционна кухня има десетки различни видове рецепти, които са приготвени според стриктните правила на разделното хранене. Постните зелеви сърми, например, са точно такава рецепта – в тях има комбинация от зеленчук с ориз (въглехидрат). Ако добавите обаче кайма към сърмите, те вече не са рецепта на разделно хранене, защото включва и протеин. Макароните със зеленчуци са абсолютно същата рецепта. Можете да добавите към пастата всичко растително, за което се сетите – броколи, варени моркови, настъргано цвекло, чушки, домати, авокадо, но не и картофи, защото те са от видовете зеленчуци, които спадат към високовъглехидратните храни.

Ето сега знаете и някои полезни факти за разделното хранене. Време е да прецените дали този хранителен режим обаче ви подхожда и би могъл да пасне на вашето здравословно състояние!