kinoa

Хубавото на някои здравословни храни е това, че освен, че са полезни, са и вкусни. Точно такъв продукт е и киноата, която напоследък се превърна в много популярна храна в България. И тъй като за нас тя тепърва навлиза на пазара, тепърва става част от менютата по ресторантите и в домовете на хората, добре е да ви запознаем с някои нейни основни характеристики – какво представлява киноата, за какво е полезна, как да я консумираме и т.н.

1. Що е то киноа?
Киноата е типична зърнена култура. За нас тя е нова, но за света – съвсем не. Всъщност, киноата датира от преди 3000 хиляди години, което я прави и една от най-древните зърнени култури, отглеждани някога на планетата ни. Много по-късно, т.е. съвсем наскоро – през 2013 година – киноата дори е обявена за храна на година от Организацията по храните и земеделието, агенция към ООН. И това съвсем не е случайно, защото киноата е полезна за редица органи и медицински състояния. Малко по-долу ще ги изброим още сега.

2. Киноата е страхотен протеин за отслабващите хора
Освен че съдържа множество полезни съставки, киноата е и уникален протеин, с който можете да изградите здравословен хранителен режим за отслабване. Макар и протеин, нейните омега-3 мастни ненаситени киселини подобряват метаболизма, а фибрите – елиминират лошия холестерол и излишните килограми. В допълнение, киноата съдържа и веществото лизин, което е отговорно за въстановяване на тъканите в тялото, а това е изключително важно за поддържането на перфектно общо здраве. Последно, но не по важност, киноата е богата и на изолевцин. Той е идеален имуностимулатор и подпомага правилното функциониране на органите в тялото.

3. Киноата има множество витамини, които да ви държат в идеална форма и дори да ви лекуват!
В киноата има голяма част от витамините на В комплекс групата, поради което тя е и толкова полезна за нервната система. Калцият в киноата пък спомага за предпазване от заболявания, свързани с костите и ставите – като например, артрит, остеопороза и дори парадонтоза. Останалите витамини и минерали като манган, магнезий, мед и фосфор, допълнително увеличават шансовете на киноата да поддържат сърдечно-съдовата система, дихателните органи, очите и дори храносмилателния трак в идеално състояние. Не трябва да подценявате обаче и антиоксидантните свойства на зърнената култура. Те спомагат за преодоляване на свободните радикали в тялото и ви предпазват от гъбични и бактериални инфекции.

4. Киноата е идеалната съставка за перфектното здравословно ястие!
Хубавото й е, че може да се яде и на закуска, и на обяд или вечеря, а също така и като полезно междинно хранене. Тук е мястото да отбележим, че киноата се приготвя невероятно лесно и бързо: нужни са ви не повече от 15 минути, за да набъбне киноата, след като я сложите в подсолена вряща вода. От там нататък всичко е въпрос на ваш личен вкус и кулинарно въображение. Ако ще закусвате с киноа за отличен старт на деня, добавете към нея захар и сирене и тя става здравословната алтернатива на калоричните макарони. За обяд можете да си приготвите киноа на фурна. Добавете към сварената киноа пиле и сирена! Лека салата за вечеря с киноа – или традиционното табуле – е чудесен начин да заситите гладния стомах, без да се тъпчете с боклуци вечер преди лягане.