Здраве, Златна пръчица, Лечебно, Растение, Жълт енчец, Свети Петър, Клинични, Изследвания, Solidago Virgaurea, Етерично, Масло, Билка

При проблеми с бъбреците и пикочния мехур

Златна пръчица е лечебно растение, използвано от дълбока древност. Днес билката е добре проучена и използвана при възпалителни състояние на отделителната система. Съдържа комплекс ит синергично действащи биоактивни вещества, осигуряващи диуретичен, противовъзпалителен, аналгетичен, спазмолитичен, антимикробен и имуномодулиращ ефект.

Къде расте
Това целебно растение (Solidago Virgaurea), популярно сред хората още като жълт енчец и пръчката на Свети Петър, е доста разпространено у нас – среща се по скалисти и каменисти склонове и поляни в Рила, пирин, Стара планина по оголени горски места и в горски покрайнини. Има го в изобилие и в района между хижа “Еделвайс” и “Кумата” на Витоша, където смерч изтръгна вековни дървета перз 2001 година и сега склонът е оголен и щедро огряван от слънцето. Растението е многогодишно, достига на височина до около 80-100см и върхът му е покрит с кичест букет от жълти дребни цветове, които се събират от юли до октомври.

Лечебни свойства
Целебната сила на билката се обяснява със съдържащите се в нея флавоноиди, сапонини, танини и етерично масло. Растението е известно със своя диуретичен, имуностимулиращ, антибактериален и противогъбичен ефект. Златната пръчица е превъзходна билка с куп лечебни свойства, която помага при чревни заболявания и чревни кръвотечения, но е особено ефикасна при бъбречни заболявания, бъбречни болки и проблеми с пикочния мехур. Цветовете и листата на растението имат освен диуретичен и охлаждащ ефект. Прилагат се и при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, камъни в бъбреците и пикочния мехур, подагра, бронхит, равматизъм, ентероколит. Народната медицина препоръчва енчеца при обилка менструация и воднянка. Цветът, изсушен и стрит на прах, се използва за посипване на трудно зарастващи рани. В комбинация с еньовче и жълта и бяла мъртва коприва златната пръчица помага при лошо оросяване на бъбреците. Опитните билкари съветват да се приготвя смес от равни количества от трите билки и да се прави запарка от тях. Добре е да се изпиват три чаши дневно от нея. След три седмици приложение ефектът е налице и оплакванията изчезват. Разбира се, растението е най-целебно, когато е прясно набрано, а срокът на годност на изсушената билка е до 3 години. Специалисти по китайска медицина и холистични лекари обясняват, че стресът, мъката и други емоционални преживявания се отразяват най-силно на бъбреците ни. А практиката показва, че златната пръчица се е доказала като билка, която влияе благоприятно на емоционалния ни живот. Затова специалистите препоръчват да се пие чай от енчец при отрицателни емоции или други душевни страдания. Според известната австрийска билкарка Мария Требен дори съзерцаването на растението в природата действа успокояващо.

Данни от клинични изследвания
Ефикасността на екстракта от златна пръчица е доказан чрез проведено клинично изследване на 745 жени между 12 и 94 години с изявена дизурия (затруднено и болезнено уриниране). Проведено е 14 дневно лечение с екстракта от златна пръчица (380мг, 3 пъти/дневно). При 69,2% от случаите болката е намаляла значително, а другите симптоми на цистита са изчезнали. Фалшивите позиви за уриниране също са се разредили. 98,5% от пациентите след лечението са се почувствали “много добре или добре”.

Рецепти:
– 2 препълнени чаени лъжички сух енчец се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да покиснат 5 минути, след което се прецеждат. Изпива се на три части през деня.
– 2 препълнени чаени лъжички от билкова смес от енчец, еньовче и жълта мъртва коприва се заливат с половин литър вряла вода и след като покиснат 5 минути, се прецеждат и се изпива на три пъти през деня.