Li-Fi е новата интернет връзка и да, не сме объркали първата буквичка

Чували ли сте за Li-Fi връзка? Не, не говорим за WiFi, а за Li-Fi! И не, всъщност, няма как да сте чували за нея, защото тя тепърва ще се тества и тепърва ще покорява големите върхове на високоскоростно развиващия се ни свят и технологичен напредък. Ако се чудите какво точно е Li-Fi, веднага ще ви кажем: това е интернет връзка, нова, съвсем прясно разработена, наскоро пробвана и насрочена за мащабни тестове, за да се докаже, че наистина е 100 пъти по-бърза от първообраза си Wi-Fi, както твърдят създателите й. Това, че връзката ви на телефона или на таблета може да бъде 100 пъти по-бърза от сегашната, сигурно, звучи невероятно. Това, което съвсем не е странно или учудващо е, че Li-Fi е дело не на кой да е, а на екипа от Apple.

От компанията, основана от покойната вече легенда Стив Джобс заявиха, че Li-Fi ще ползва VLC технология, за да достигне постигната по-горе скорост. Тази технология е безжична и позволява предаването на високоскоростни данни чрез специални видими светлинни комуникации. Разбира се, за тази цел от Apple са създали и нов код, необходим да бъде добавен към операционната система на компанията, за да може самата операционна система да разчита „методиката“ за прехвърляне на данни чрез Li-Fi. Според AppleInsider – официалният блог на Apple – кодът вече е написан, но е готов и вграден за теста на технологията само за iOS 9.1.

Конкретният човек, който е на път да постави истинска революция в областта на технологиите и да докара до реален екстаз най-големите маниаци на тема интернет и сърфиране в мрежата, се казва Харалд Хаас. Той е част от изследователския екип на Университета в Единбург, Швейцария. Самата Li-Fi технология се разработва от 2011 година, но наскоро започнаха реалните и тестове. Откакто е започнала да всява истински смут сред интернет средите, технологията събужда интереса на десетки големи и малки компании, готови да вложат и дадат от силите, специалистите или ресурсите си, за да станат част от нейния дебют. И как няма? Според непотвърдени източници, скоростта на Li-Fi връзката ще бъде близо 244 GB в секунда. Можете ли да си представите това? То е като да ви се отваря Фейсбук профила веднага след като го помислите! Истина е, че за такова нещо можем само да си мечтаем, но е и истина, че ИТ индустрията се развива с почти същата, бясна скорост, така че няма какво да се учудваме – в бъдеще може и да се кънектваме към електронната си поща с една мисъл, очакване за писмо или дори потрепване! Ако не друго, самата връзка със сигурност ще става все по-бърза и по-бърза. Много от фирмите и институциите имат нужда от подобно нещо, така че защо не? А докато си чакаме, да не бъдем алчни и да се радваме и на WiFi-я. И той не е толкова лош, нали? Особено в България!