3dprinter

Казват, че политическата обстановка у нас е същата като пътната – дупки, дупки, навсякъде дупки! И въпросът КОЙ? Сериозно може да се отправи и към тях – кой най-накрая ще оправи дупките по пътя? Ето, че, може би, най-накрая и ще се намери решението на нашия проблем. Решението е 3D принтер – технологията на 21 век, която може да направи истинска революция за цялото хилядолетие, защото както знаете с нейна помощ вече се строят сгради, правят се опити за успешни трансплантации с органи, създадени по нейната система. Едни дупки по пътя ли няма да може да оправи 3D принтерът, след като може да създаде нов шанс за живот с нов черен дроб за пациент, нуждаещ се от него?

3D принтер наистина може да запълни дупките по пътищата, но за съжаление, това може и да не е съвсем скоро или поне при нас проектът едва ли ще стигне през идните няколко години. Идеята за запълване на дупките по пътищата с 3D принтер е все още в етап на проект. Тази идея възниква съвсем спонтанно, след като технологията се обсъжда за малко по-различна цел и приложение.

Всичко започва с проучванията на инженера Робърт Флич. Той създава устройството AddiBot, като използва принципите и устройството на един стандартен 3D принтер. Самото устройство е 3D принтер, който обаче е инсталиран върху колела. Така, принтерът става мобилен, с което се преодолява едно от най-големите му неудобства: ограниченият брой операции, които може да извърши. Но след като AddiBot е мобилен, това няма да е проблем.

Проектът е лансиран преди около 2 години и от тогава са създадени няколко прототипа на устройството. Тяхната функция се изразява в ползването на температурата на водата, чрез което ползване я доближава до състоянието на леда и по този начин може да се запълни едно малко пространство за минимално време. По този начин на Робърт му хрумва и идеята да приложи действието на AddiBot по шосетата и магистралите с цел закърпване на вече дефектните места по пътя. Самият принтер инфектира определено количество вода, което количество се превръща в лед за не повече от една секунда или казано по-конкретно за 700 милисекунди. Само си представете за какво отрицателно време може да се поправят окаяните ни пътища! Това би било истинско чудо за България и българските шофьори, да не говорим, че може значително да се намали и бройката с пътни инциденти!

Лично ние очакваме с нетърпение AddiBot да се появи и нас. Категорично, сме съгласни, че щом българските политици не могат да ни помогнат и оправят състоянието, в което се намираме, науката може! И дори учените да се на нашенци, както е случаят с Робърт Флич, повече от горди сме, че има такива гениални умове, които ползват новите технологии и за полезни дейности, като споменатата по-горе!