google-logo

Огромната новина, която тръгна из интернет, че Google влизат в глобалната борба с тероризма, се оказа не просто поредната клюка, а самата истина. Първоначално, слухът се разнесе от технологичната рубрика на огромното списание Гардиън, но малко по-късно, официалните представители на ИТ гигантът потвърдиха информацията. И така – как точно Google може да помогне в борбата срещу тероризма?

Разбира се, че ролята на ИТ гиганта няма да е физическа, а единствено и само информационна. Имайки на предвид същината на този проблем в днешни дни обаче, подобно рамо и подкрепа съвсем няма да са излишни за международни организации като ООН и НАТО. Цялата история с решението за включване в борбата с тероризма на Google започва по предложение на Антъни Хаус, който е и основен мениджър в отдела за комуникации в компанията. Неколкократно, той поясни в свои интервюта и официални изявления, че основната цел на Google е да спре терористичната пропаганда в интернет. Според Хаус, както и според историци и експерти в областта на международната политика, част от корените на тези така наречени радикални терористични организации се крие именно там, в интернет, в социалните мрежи, във форумите…

Това, което иска да направи Хаус като представител и говорител на Google, е да се намалят броя на негативните резултати при потребителско търсене на тероризъм, радикализъм, ислям, религия и т.н. За тази цел, цялата вредна информация във всичките тези теми ще бъде елиминирана от интернет търсачката с цел намаляване на достъпа на „радикализиращите“ се личности и единици да задълбават в своя рисърч и лична мотивация за действие.

Как точно обаче от Google ще постигнат целта си? Хаус разкрива, че при подобни търсения, които вече споменахме по-горе, потребителят ще бъде препращан към други страници, т.е. не към реалните първи резултати, които излизат по закона на трафика и рекламата. Профилите, към които потребителите ще бъдат препращани ще са с анти-пропагантно терористично съдържание, включително и с антирадикален текст.

Цялата идея на програмата на Google е да се противопостави на високо засилващата се активност на терористични организации в интернет – включително и за масова пропаганда за набиране на нови членове. След активното влизане на компанията с най-голямата и популярна интернет търсачка в борбата срещу радикализма и тероризма, лидерите сред социалните мрежи, Facebook и Twitter категорично заявиха, че подкрепят кампанията. Все още обаче, нито една от двете компании не е споделила плановете си за активно участие в подобна програма. Имайки на предвид обаче огромния потенциал на Google сам и пръв да задвижва нещата в ИТ сферата, конкурентите му могат съвсем скоро да пожелаят да се присъединят към инициативата. На този етап обаче от Facebook и Twitter изразяват само съгласие и подкрепата си.