Технологи, Джаджи, Котки, Котки, Япония

Само собствениците на котки са наясно колко вредни могат те да бъдат не за какво да е друго, а за нашите…клавиатури. Котетата може и да са много гальовни, но истината е, че косъмчетата, които оставят навсякъде около себе си, както и драскането им с нокти по най-скъпите ни вещи – и буквално, и преносно – мога да бъдат крайно досадни и неприятни. И въпреки че котките са гальовни и истински символ на любов, понякога можем и да им се разсърдим – особено ако заварим клавиатурата на бюрото си пълна с косъмчета….

Всъщност, дори да не виждаме котешките косъмчета, за да ни дразнят, те отново са вредни. Именно – най-невидимите боклуци, както знаете, са най-опасни за клавиатурата, защото навлизат между бутоните, в последствие събират към себе си още прашинки и всякакви други ненужни частици, а в крайна сметка клавиатурата се разваля. Случвало ли ви се е някое копче просто да изхвърчи или друго да спре да пише? А имате ли котка? Ето, вече нещата ви се изкристализираха!

Проблемите с котките и клавиатурите, може би, съвсем скоро завинаги ще приключат. За това са се погрижили отново японските учени. Специалистите по нанотехнологии и нови джаджи за компютри и мобилни устройства от компанията Bessed създадоха нещо супер уникално по рода си – защита за клавиатурата ви и то именно от котки. Технологичната новина достигна до нас от популярния портал Kotaku. Японците, както знаете, си падат по деликатни и ултра тънки – граничещи с невидими – джаджи и въпросната технология отново е такава. Тя е изградена от прозрачен материал, но пък пристига със свръх издържливост – може да понесе тежест от над 10 кг. Най-готиното в изобретението на Bessed е, че вие можете да щракате по клавиатурата дори когато устройството е поставено да я защитава от котката ви. Това се дължи на специално направените малки отвори, позволяващи пръстите ви да достигат всяко отделно копче. Между другото, от Bessed са се погрижили и за естетическия вид на тяхната технологична новост. Можете да купите защитния капак за клавиатури срещу котки както в изцяло прозрачен материал, така и в жълто и синьо. На този етап обаче джаджата се разпространява само на територията на Япония и в някои онлайн магазини. Очаква се от Bessed да разширят пазара, стига да видят сериозен интерес към продукта си от страна на потребителите.

Междувременно, учените са все още на мнение, че толкова големия интерес на котките към клавиатурите се дължи най-вече на желанието им да привлекат вниманието на своите собственици.