Здраве, Имунната, Здравословно, Хранене, Стреса, Спорт, Вода

Склонността да се разболяваме и голямата вероятност и тази година да хванете грип са все признаци, че имате слаба имунна система. Много възможно е като малки да сте били по-силни и вирусите винаги да са стояли далеч от вас, а сега да сте по-лабилни. Такава зависимост е напълно нормална. Факт е, че имунната система изисква подсилване и подобряване поне четири пъти в годината – т.е. при смяната на сезоните, когато тялото ни е слабо, податливо и не толкова борбено срещу промени и вредни бактерии или токсини. В тази връзка, ние решихме да ви предложим няколко съвсем лесни стъпки за подсилване на имунната система. Това съвсем не са единствените способи за подобряване състоянието на имунната система, но, със сигурност, са сред най-ефективните.

1. Започнете с редовното и здравословно хранене. Доказано е, че преминаването към нормален здравословен хранителен режим от навика да се тъпчете с боклуци от типа джънк фуда, намалява риска от улавяне на вируси и бактерии с до 70%. Имунната система има нужда от свежи плодове и зеленчуци, но не само. Веган не е нужно да ставате. Напротив – хората, които пропускат месото, яйцата и бобовите растения, също имат слаба имунна система.

2. Намалете стреса и ще видите как не само емоционално, но и физически ще започнете да се чувствате по-добре. Стресът е основният признак, който отключва ред болести в тялото. Това е така именно защото влияе пряко на имунната ви система. Старайте се да не приемате толкова навътре всичко и да бъдете по-позитивни. Тези приказки може да ви звучат твърде банално, но пък в тях няма как да няма известна доза истина щом и нашите баби и дядовци ни го повтарят.

3. Движете се и бъдете активни в спорта. Не е нужно да сте фитнес маниаци или професионални спортисти. Важното е да поддържате скелета и мускулатурата в добро състояние. Така, претоварването няма да ви се отразява толкова силно на имунната система. Това си е един вид нейно каляване.

4. За нищо на света не падайте под 6 часа сън дневно. Истината е, че и 6 са малко и най-здравословната доза е 8 часа, но експертите са на мнение, че в това забързано ежедневие вече и 6-те часа могат да се приемат за здрав човек. Все пак, ако държите да укрепите имунната система след боледуване, 8 часа сън не трябва да ви мърдат. Между другото, компенсирането със сън на обяд не е най-добрата идея. Това нарушава нормалния ритъм на организма и както сигурно се и досещате, понижава нивото на имунитета ви.

5. Детоксикирайте ежедневно тялото си просто и лесно – с повече прием на вода. Дневно, е добре да се приемат минимум 2 литра вода. За някои хора това дори е малко количество. Прекаляването обаче също може да не е особено препоръчително, защото то води и до задържане на вода.