Изкуство, Музиката, Лекува, Древногръцкият, Омир, Македонец, Българин, Психолози, Психиатри

Музиката е сред най-древните изкуства на този свят. Музиката винаги е била начин на изразяване, на увековечаване, на търсене на истината, за манипулацията на тълпата, за доброто настроение, за изразяване на мисли и чувства… Оказа се обаче, че музиката може да се възприеме и като вид лечение. Музиколечението или така наречената музикотерапия обаче съвсем не са някакви новости, открити наскоро от учени или невероятни съвременни гении. Да, за нейното положително действие върху духа и тялото на човека говорят и много днешни модерни професори – като например, екипът от психолози на американския Университет Дюк, който екип, между другото, изкара и цяла книга по темата – но и познати древни големи умове са проповядвали този вид алтернативна медицина. Ето какво и кога се е говорило за музиката и нейното лечебно действие…

Омир – древногръцкият певец, за който още се спори дали е македонец, или българин (съвсем няма да навлизаме в тази тема поради лични и политически съображения) – е твърдял, че различната мелодия влияе различно върху човешкия мозък и състоянието му. Той е смятал, че определен тип музика води до по-бързото заздравяване на раните при войниците и самият той им е помагал в тази насока.

Малко по-късно – Питагор – издава цял наръчник с рецепти за лечение, което лечение е ползвало само музиката. Математическият гений от древността създава и специални „школи“ за хорово пеене с надеждата да внесе повече хармония и здраве в живота на своите последователи. Питагоровата книга е имала рецепта с музика за почти всички познати тогава болести.

Първият научен труд, посветен на музиколечението и влиянието на музиката върху духа и тялото на човека, се появява на бял свят едва през епохата на Средновековието. Неговият автор е Робърт Бъртън. Самата книга се е казвала Анатомия на меланхолията. Тя достига огромен връх в развитието на модерната за онези времена медицина и психология, защото проследява положителното действие на музиката върху нервната система. Бъртън е бил на мнение, че музиката е единственото изкуство, което е било в състояние да излекува пациентите му от личностни и душевни разстройства.

И след това, през 19, а по-късно и през 20 век, психолози и психиатри са ползвали музиката за лечение на нервни състояние, шизофрения, стрес, шок, посттравматичен стрес и т.н. В много места из Европа били дори създадени специализирани клиники, които не ползвали електрически шок или вредни лекарства за лечение на болните, а само музика…

Самите ние няма как да отречем колко много ни е дала музиката. Тя е не просто изкуство с послание и ехо, което остава за вечни времена. Тя е начин да се пренесеш на друга планета, където по всяка вероятност виреят и по-малко болести, след като има музикотерапия с толкова положително действие върху човешката психика. Можем да направим един кратък, ясен и логичен извод: Слушайте хубава музика, приятели, и бъдете здрави!