technology

2016 година настъпи и всички сме в очакване на всичко ново – нови тенденции в модата, нови книги и филми на пазара за по-приятно прекарване на свободното време, нови събития, нови промоции, но най-вече нови технологии. Първо, защото всичко посочено по-горе достига до нас по по-лесен и бърз начин именно благодарение на новите технологии. И второ, защото новите технологии са емблемата на века, в който живеем, 21 век. И последно, но не по важност, факт е, че технологиите се развиват изключително бързо и когато говорим за нови технологии през новата година, очакванията винаги са доста големи. Ето повече за новите технологии, които ще са тема номера едно и през 2016.

1. Дигитална трансформация – мисия номер едно
Терминът може и да ви звучи прекалено сложен и заплетен, но в него няма нищо кой знае колко трудно за разбиране. Напротив – самият тренд е доста логичен и съобразен със съвременните изисквания за просперитет и развитие на софтуерния сектор. Самата дигитална трансформация ще преследва една-едничка цел: да служи на потребителската аудитория, да позволи на един потребител не просто да се забавлява, но и да намира нужната важна информация, докато пазарува, слуша музика или изобщо седи във вашия уебсайт, мобилно приложение и т.н. Въпрос на гледна точка е какво иска и търси, обича и предпочита да купи един потребител. Но е въпрос на живот и смърт всяка една софтуерна и дигитална компания да намери правилния начин да задоволи своята аудитория в тези насоки.

2. Big Data – големите данни – вече няма само да се съхраняват!
През изминалите няколко години основната идея на повечето големи компании и софтуерни гении бе да се намери начин за съхранение на големи количества от данни. От там насетне обаче задачите за тях не приключиха, а напротив – станаха по-динамични. През 2016 година основната мисия на споменатите типове организации ще бъде да се измисли начин за споделяне на голямо количество данни с цел то да се ползва от всички, да се вижда и в някои случаи дори да се модифицира за общото благо.

3. Дигитални асистенти тип изкуствен интелект
Последна, но не по важност тенденция за новите технологии на 2016 година е свързана с опростяването на процесите на работа, творческа дейност, организация и мениджмънт на персонал и предприятия и изобщо улесняване на живота ни чрез така наречените дигитални асистенти. Това са „умни“ програми или уеб приложения, сайтове или цели системи от софтуери, които да имитират човешка дейност, да дават помощ на човешката дейност със съвети и насоки. С две думи, изкуственият интелект вече не е просто част от сюжета на научно-фантастичен филм, а истинската реалност…

Определено, 2016 година ще бъде силна година – особено в сферата на новите технологии. Хубаво е да сме наясно с тях, ако работим в сферата на интернет технологиите. А напоследък повечето от нас сме точно в тази област!