Депресията е едновременно емоциоанално и медицинско състояние, което може да доведе до пълна разруха на човешкия живот, да го поболее, да му докара и по-сериозна душевна болест. Наред с това, неприятното в депресията е, че често остава незабелязана, респективно пренебрегната не само от самия пациент, но и от околните, които ако забележат нейните признаци, задължително трябва да предприемат нужните мерки, за да помогнат. Близките хора, отношението и оказването на подкрепа са най-добрите лекарства срещу депресията или поне началните стъпки, които е добре да направите, за да спасите свой близък или познат от тежкото му емоционално състояние. Преди всичко обаче ще е нужно да я разпознаете – нейно величество депресията, която почти винаги е невидима, пази се от човешкия поглед доста умело, а освен това и нарочно не се показва, за да се загнезди завинаги в съзнанието на своята жертва. Ето как да разпознаете депресията най-лесно:

1. Хората с депресия стават по-нападетелни
Не винаги те проявяват злоба или агресия. Понякога, нападанията им са тихи, иронични и саркастични, а в друг момент ще прерастнат в кавги, в конфликти. Всичко това е поредната защитна стена от света наоколо, защото пациентите с депресия най-напред развиват отчужденост към околните и околната среда, колкото и комуникативни и социално настроени да са били преди.

2. Изолация – най-яркият белег на депресията
Депресираният човек ще започне все по-често да ви отказва срещи, да не се появява на редовно посещаваните от него места, най-вече на оживени и шумни места. Депресията превръща човека в личност, която се смята за самодостатъчна да съществува, без да подозира, че това го разделя от нормалните човешки взаимоотношения, от нещата, които винаги е обичал и правил с удоволствие.

3. Хронична умора
Не че хроничната умора задължително води до депресия и обратното – неин признак е – но в повечето случаи депресираните хора постоянно изпитват чувство на изтощение, на нежелание да правят каквото и да било, да спят по прекалено много време и т.н. Учените обясняват тази зависимост между и умората и депресията по следния начин: в повечето случаи депресията се развива като токсичен ефект в тялото ви. Тези токсини влияят едновременно и на нервната система и на мускулатурата и скелета. Поради тази причина депресираните хора са и вечно изморени и апатични хора.

4. Рязка промяна в теглото
Тенденцията е рязкото спадане на теглото да се смята за основно следствие от депресията, но истината е някъде там, по средата, защото всъщност, и изненадващото покачване на телесната маса също може да е неин признак. Каквато и да е рязката промяна в теглото, тя може да се дължи на душевно състояние. Хората с депресия могат или да спрат да ядат, или да започнат постоянно да се тъпчат, най-често с боклуци, със сладки неща, а в много случаи дори с храни, които по принцип не обича кой знае колко много.

В случай че забележите тези признаци на депресия и в свой близък, задължително се консултирайте с експерт в областта и задължително се опитайте да му помогнете. Колкото по-бързо се стопират страничните ефекти на депресията, толкова по-бързо тя и ще отшуми!