Здраве, Гаргара, Гърлото, Джинджифил, Болки, Ушите, Пилешка супа, Душата, Тялото, Главоболие, Алкохол, Крака, Трикове, Народната, Медицина

При баба винаги е най-хубаво. Тя готви вкусно и дори когато сме болни, може да ни оправи настроението, а и да ни излекува, без да ни мъчи с неприятни лекарства или тежки процедури. Ако си с баба, дори не ти трябва лекар! Тя има лек за всичко – включително и за кашлица. Ето как ни съветва баба да прогоним кашлицата, без да е нужно да ходим до аптеката или да харчим сума ти пари за вредни и с неясен произход лекарства.

1. Сладката страна на нещата…!
Има и такава рецепта и тя също действа идеално срещу кашлица. За нея са ви нужни една опаковка локум, една шепа лукчета и няколко стръка от билката индрише (най-добре е да са листата). Всичко се вари в един съд. Изключвате котлона едва когато видите, че лукчетата са се стопили. През това време ще се стопи и локумът. Оставете отварата да престои за няколко часа, за да се изстуди. Пийте от лечебната и много вкусна напитка по 2-3 пъти дневно по около половин чаена чаша. Можете да приемате от лекарството, колкото време е необходимо, без да се безпокоите от странични ефекти.

2. Със смокини срещу кашлица
В любимите ни смокини се съдържат доста полезни съставки, които са способни да преборят кашлицата. Използвайте обаче изсушени смокини, където въпросните съставки са изразени по-силно. Вземете две-три шепи от смокините и ги сварете в половин литър вода. Една доза от тази отвара е максимум 3 супени лъжици. Вземайте по една доза от лекарството след всяко хранене, докато не преминат храчките.

3. Кой каза, че бира не се пие, когато имаш кашлица?
Не само че се пие, ами с нея можеш и да премахнеш кашлицата. Бабината рецепта срещу кашлица с бира е следната: половин стъклена бутилка бира се смесва с малко небетшекер (максимум 150 грама). Цялата течност се слага на котлона до завиране и изправяне на половината от нея. Приема се по 2 супени лъжици до 6 пъти на ден.

4. Чай от любимата подправка!
Много любими наши подправки, с които овкусяваме месото, ориза или салатите у дома, действат безотказно и срещу кашлица. Най-изявената сред тях обаче е босилекът. Освен за вкусно свинско и ароматни картофки, босилекът служи и за скоростно елиминиране на сухата кашлица. За тази рецепта ви трябва само пресен босилек и вода. Така приготвеният чай се пие сутрин и вечер, докато отшумят симптомите.

5. Бабини медени рецепти
Знаем добре, че медът е невероятно силно и ефикасно лекарство при грип и настинка. И баба знае това и затова го използва, за да лекува кашлица. Единият вариант е да смесите 100 грама мед с малко синапено семе. Тази смес се приема по 3 пъти на ден (по лъжичка на доза). Другото, което можете да направите, е да смесите 100 грама мед с по една чаена лъжица сода за хляб и канела. Пийте от сместа през четвърт ден.