kolestrol

Лошият холестерол в тялото се отчита в определени стойности. Те не трябва да превишават определени числа, ако не искате да страдате от сериозни здравословни проблеми – най-вече такива, свързани със сърдечно-съдовата система. Но наред с инфаркт и разширени вени, холестеролът извън нормата може да причини и хипертония, диабет, дерматологични аномалии и какво ли още не. Не е невъзможно обаче да се предпазите от всичко това още докато е време, докато нямате изявени и сериозни симптоми и странични ефекти на синдрома висок холестерол. За тази цел е нужно само да направите няколко малко промени в своя хранителен режим. Ето кои са храните, с които ще смъкнете рязко стойностите на лошия холестерол в тялото си, без дори да е необходимо да посещавате лекарския кабинет или да харчите пари за лекарства:

1. Спанак
Въпреки че предимно го свързваме с богатото му съдържание на желязо, спанакът е и особено щедър на така нареченото вещество лутеин. То е познато като враг номер едно за холестерола, най-вече този, полепнал по кръвоносните съдове. Между другото, лутеин, има и в останалите листни зеленчуци като марула и броколи, но в спанака той е най-много.

2. Чесън
Не, чесънът не е само мощен антиоксидант, но и невероятно ефективно средство срещу високи стойности на лошия холестерол в тялото. Ако консумирате редовно от лютивия зеленчук, можете да бъдете сигурни, че холестеролът ще ви е в норма.

3. Авокадо
Изключително благоприятен зеленчук срещу лош холестерол е и авокадото. Действието му е насочено срещу вредните мазнини в тялото, с което се намалявят и стойностите на лошия холестерол. Авокадо можете да си хапвате и на закуска върху тост, и на обяд и вечеря в печен или суров вариант. Така че хапвайте си го редовно и предпазете сърцето си подобаващо.

4. Бобови култури
Тук попада всичко: леща, боб, нахут и грах. Всички те имат достатъчно много фибри, за да унищожат мазнините и да нормализират стойностите на вашия холестерол. Добре е да знаете обаче, че прекалявяне с бобови култури също не е особено полезно. Старайте се да се храните с тях поне през два дена, защото те затормозяват стомаха и могат да ви докарат проблеми с храносмилането.

5. Тъмен шоколад
Той премахва шлаките, създава благоприятна среда за регулиране на холестерола в тялото, а освен това и потиска апетита. Всеки път, когато ви се преяде сладко, не посягайте към вредните вафли и торти, а залъжете „глада“ с няколко парченца черен шоколад. Това е отлична тактика и за времето преди вечеря. Черният шоколад ще подготви метаболизма да се активизира веднага след обилно хранене, така че нито нещо ще ви се полепи, нито ще изядете много, нито ще повишите стойностите на лошия холестерол.

Не позволявайте на холестерола да повреди цялото ви общо здраве или да намали функциите на сърдечно-съдовата ви система. Регулирайте стойностите му с така изброените хранителни продукти и ще бъдете в топ форма!