eye

Очите са най-деликатната част от човешкото тяло. Зрението, от друга страна, е един наболял здравен въпрос през 21 век, когато навсякъде сме заобиколени от екрани, вредни лъчи, телефони и всякакви устройства, в които денонощно се взираме, а знаете, че взирането е фактор номер едно за лошо и намалено зрение. Не е нужно обаче да слагате очила или постоянно да изпитвате болка в очите. Можете да вземете нещата в свои ръце. Можете да подобрите зрението си с няколко лесни трика, които ще ви изброим още сега. Ето ги и тях:

1. Не отлагайте редовния си преглед при офтаматолог
Офтаматологът е професионален лекар, специализиращ в сферата на очните болести и зрението. Прегледите му нямат нищо общо с рутинните прегледи на вашия личен лекар. Редовното посещение при офтаматолог за профилактика ви осигурява гаранцията, че дори да имате минимален проблем със зрението, хващайки го на време, ще си спестите по-големите неприятности за в бъдеще.

2. Окото има нужда от почивка
Обичате да четете? Работата ви е свързана с компютър? Е, никой не изисква от вас да се отказвате нито от хобито си, нито от работната си позиция. Но за да компенсирате напрежението, което си докарвате на очите, е добре да им осигурите и нужната почивка. Всъщност, тя не се състои в сън, т.е. в състояние на затворени очи, както повечето хора мислят. Окото почива, когато сменя посоката си, т.е. след много взиране, трябва да гледате надалеч, да въртите очи поне за 2-3 минути през час-два.

3. Слагайте в ястията си магданоз
Казват, че засилената консумация на магданоз ще направи зрението ви силно и мощно като на орел. И наистина, подправката има силни свойства и уникално действие срещу възпаление в очната ябълка, бори синдрома на сухото или измореното око.

4. Не се въздържайте от мигане…
А напротив – мигайте по-често. С това просто действие осигурявате нужната хидратация на окото. Така то се изморява по-бавно. Освен това, с мигане „почиствате“ окото от прашинки и миниатюрни бактерии. Мигането е особено полезно и за хората, които по цял ден са пред компютъра или над книжата.

5. Забравете за красивите, но некачествени слънчеви очила
На първо място, слънчевите очила са помощно средство за очите, а чак след това са моден аксесоар. Затова и в никакъв случай не правете компромис с некачествени очила за сметка на дизайна им. Слънчевите ви очила задължително трябва да с UV защита. Слънцето става все по-опасно и вредно за нас, хората, затова трябва да направим всичко възможно, за да избегнем негативното му влияние върху нашето здраве, включително и това на очите.

Очите са прозорец към света! Не чупете прозореца, а го пазете! Бъдете здрави и съхранете за по-дълго време перфектното си зрение с нашите съвети. Най-малкото, което е, те не могат да ви навредят, а само да ви помогнат. Някой ден ще бъдете щастливи, че сте правили тези малки неща, а имате толкова много – своя прозорец към света!