oscars

Тази седмица темата за изкуството е насочена към седмото по ред – киното. То е най-новото изкуство и създало не малко промени в живота ни. Всъщност, киното промени света, в който живеем по невероятно силен и запомнящ се начин и е видно от последните събития в кино индустрията, че промените продължават. Киното е на път да постави наболял въпрос в САЩ – въпросът за дискриминацията, темата за еднаквото третиране и предоставяне на права на чернокожи и представители на бялата раса. Сигурно се сещате за какво говорим, но нека ви разкажем повече за целия този случай: бойкотирането на най-големите и престижни награди в категорията за седмото изкуство на света, киното, бойкотирането на тазгодишните Оскари.

Всичко започна с речите на недоволство, изказванията по холивудските списания и пред най-сканалните журналисти на Джейда Пинкет или добре познатата цветнокожа актриса, съпругата на не по-малко известния Уил Смит. Тя бе инициаторът за бойкота на тазгодишната церемония по връчването на наградите на Оскар. Джейда зададе твърде неудобни въпроси: Защо за поредна втора година няма номинирани цветнокожи артисти? Защо до сега в историята на Оскарите едва четирима мъже са получили награда Оскар? Защо е само една жената, получила Оскар в цялата история на Академията (става въпрос за Холи Бери). Междувременно, Уил Смит сериозно и силно подкрепи съпругата си, с което постави въпрос дали този бойкот не е просто конспирация, плод на силното разочарование на изпълнителя на „Wild, wild west”, че дори не е номиниран в Оскари 2016, а филмът му „Сътресение“ се очаква да направи истински фурор. След като Уил Смит реши също да не присъства на тазгодишната церемония на Оскарите, повечето му колеги заявиха, че този акт е резултат от недоволството му за недооценяване. Но в същото време не трябва да подценяваме факта, че много актьори – в това число и бели – решиха да подкрепят инициативата на цветнокожото звездно семейство Смит. Такъв поддръжник на каузата, например, е самият Джордж Клуни.

Естествено, от думите и реакциите на Джейда Панкет има и недоволни или поне такива, които не смятат да последват примера й. Сред тях попада популярната актриса Кейт Уинслет, прочула се с голямата си роля в „Титаник“. В интервю, в което питат Кейт защо няма да подкрепи каузата на Уил Смит за бойкотиране на Оскарите тя бе категорична. Уинслет заяви, че е убедена, че 2016 година е година на Леонардо ди Каприо, а той е нейният най-близък приятел не само сред колегите й от Холивуди, но и в живота. Напомняме ви, че ако някой друг сред състава на най-популярните днес актьори в САЩ, Лео ди Каприо трябва да бъде не по-малко недоволен, че до сега, въпреки десетките си велики роли, той не е получил и една награда „Оскар“. Сега, през 2016 година и непосредствено преди официалното връчване на статуетките, Кейт е повече от обнадеждена, че нейният скъп приятел най-накрая ще бъде оценен. Това мотивира Уинслет не просто да присъства на събитието, а да го подкрепи и да му стиска палци на макс.