vintage

Арт кафенета, хипстър ивенти, алтернативно изкуство – това е изкуството на 21 век, непретенциозно, стилно и едновременно изискано и семпло, кокетно и социално. Сред всички тези епитети на съвременното изкуство, неизменно попада и терминът Винтидж. В качеството си на ретро изкуство и ретро произведения на изкуството или така наречените антики под формата на изкуство, Винтидж стилът е адски популярен напоследък. Откриваме го къде ли не… Харесваме го много, защото е симпатичен и предизвикателен. Но нека поговорим малко повече, в детайли за Винтидж изкуството в 21 век. Със сигурност, в последствие, и вие ще го харесате.

Що е то Винтдиж?
Под Винтидж разбираме всеки дизайн или отделен елемент / предмет, който се смята за стар, антикварен, ретро. Следователно една класическа викторианска маса може да бъде Винтдиж с еднаква сила, с която може да бъде и бароковата маса. Епохите, които се преплитат във Винтдиж стила, са разнообразни. Факторът, който ги обединява, е самото послание: романтично излъчване, с лек привкус на провинциалност, кокетство и старинност. В тази връзка, тук е редно да кажем, че един предмет може да не е стар, но да бъде изграден във Винтидж стил. Сигурно сте виждали скъпи и луксозни мебели с имитация на избеляло дърво? Те са Винтидж, макар и да са създадени днес, през нашата епоха.

Къде откриваме Винтидж най-често?
Като модерно изкуство на 21 век, Винтидж стилът днес, най-често, се наблюдава в сферата на модата и на интериорния дизайн. За да ви стане по-лесно да проумеете и да се сетите за какво точно говорим (защото няма как да не сте виждали Винтидж наживо, просто не сте му обърнали внимание), ще ви дадем няколко примера. Винтидж дрехи са разкроените поли с дължина до коленете, комбинирани с плетени жилетки и панделки в аксесоарите за коса, както и панталоните с висока талия и дори някои пантофки. Винтидж интериор е обзавеждане със старинни мебели или декорация със стари, вече неупотребявани вещи – да кажем, пишеща машина, касетофон, музикален инструмент, колело с кошница.

Винтидж изкуство – инвестиция или хоби?
Нямаме еднозначен отговор, защото отговорът е положителен и за двете предположения. Той е хоби, защото днес е модерно само да изработваме Винтидж вещи или да преработваме стари такива, за да изглеждат модерно. Винтидж предметите обаче, категорично могат да се нарекат и инвестиция. Само си помислете колко би струвала шапката на Мерилин Монро, част от ретро кафе от 20-те години в Париж. Ако инвестирате в такава вещ, безспорно, можете да я препродадете след няколко години не в качеството й на антика, а на Винтдиж произведение на изкуството, когато я реставрирате. С тази инвестиция не само ще си избиете парите, но и дори ще излезете на печалба. А ако превърнете Винтидж хобито си в работа и започнете да инвестирате в нея, вярвайте ни, ще напреднете доста във финансово отношение, а и никога няма да ви е скучен животът!