Бизнес, Мъжете, Жените, Офиса, Партньори, Врагове, Работа, Психология,

Днес работната среда постепенно се промени в полза на жените. И докато те се учат как да се справят с предразсъдъците, които до този момент са им пречили да наберат сили, на мъжете им се налага да се отнасятс към нежните си конкурентки по нов начин…

Промяна на ценностите
Според американската психоложка Шери Хайт мъжете в развитите държави имат различни ценности в сравнение с тези на мъжете преди 50 години. Различни са приоритетите в живота им, различно е мнението им каква да е работата им, различно е разбирането им как е добре да изживеят личния си живот… Всичко това се отразява, повече или по-малко, на статуса на жената във всички аспекти на социалния живот, който осезателно се променя, особено на работното място. Някои психолози смятат, че при мъжете ще се появи сериозен комплекс за малоценност, ако бъдат лишени от възможността на работното си място да се чувстват специални.

Работа и секс
Независимо дали си го признават или не, все още много жени гледат на партньора си през призмата на позицията, която заема в службата. Това, което определя мъжа, е изявата му на работното място и в секса. Те са основите на мъжкото самочувствие. Повечето мъже, според проучването на Шери Хайт, градят самочувствието си именно според тези два критерия. Но съвременният мъж вече е принуден да дели правомощията си с жените, които са също толкова способни да бъдат добри служители и ръководители. И така, днешните мъже се трудят повече отпреди, а имат чувството, че ги уважават все по-малко. Но 67% от тях, според проведеното от Хайт проучване, все още не могат да си представят в работата си да имат еднакъв брой служители от двата пола или пък половината от шефовете им да са жени. Страдат ли мъжете от това, че на сцената се появява “кариеристката”? За някои мъже истински проблем би била ситуация, в която нежните им половинки изкарват повече пари от тях самите. Изглежда, че силният пол все още живее с представите, според които мъжете като съпрузи и бащи трябва да се грижат за семейството си, а това означава и да носят пари, докато жените си стоят вкъщи и домакинстват. Затова, ако могат да избират кой от двамата да бъде повишен, мъжете ще предпочетат това да се случи с тях, а не със съпругите им. Защото за тях е от изключително значение да се докажат в службата си.

Ах, тези предразсъдъци!
Мъжете често проектират представите си за жените в личния живот върху жените на работното място и затова често гледат на колежките си като на потенциални сексуални или любовни партньорки. Веднага след като се запознаят, те започват да се питат дали колежките им са свободни или си имат връзка. Обратният вариант също е възможен. Това на пръв поглед безобидно явление пречи на мъжете и жените да се сработват толкова добре, колкото би трябвало. Мъжете се боят да не си навлекат неодобрението на колегите си, ако се отнасят с уважение към жените, които са част от екипа или са по-високопоставени. Защото мъжете от малки са възпитавани, че трябва да държат всичко под контрола си, че именно те взимат важните решения. И ако се разбират с жените добре, тогава другите могат да ги сметнат за “мекушави”… Проблемът за не добри отношения между мъжете и жените на работното място трябва да търсим в традиционните представи за семейството, които отдават прекалено голямо значение на различията между половете. И тъй като мъжете са видели фигурата на бащата като силен и доминиращ, мнозина се изнервят от “силните” жени на работата си. Но има и жени, които сами се подценяват. Те изхождат от предразсъдъка, че мъжете са по-силни. Повечето жени са свикнали, че в семейството баща им или брат им е водещ и че трябва да се отнасят към него с подобаващо уважение. Така те придобиват ниско самочувствие и затова внимават и с мъжете в работата.

Златната формула на успеха
Модерният мъж, който иска да напредва в света, в който жените са все повече уважавани, трябва да знае, че голяма част от новите фирми се основават от жени, и че повечето от тях постигат успех в много кратък период от време. Какво всъщност можем да направим, за да подобрим отношенията между двата пола? Според психолозите мъжете трябва да променят нагласите си към колежките, като имат предвид реалните им качества, но и като не забравят слабостите им. Освен това трябва мъжете и жените да комбинират уменията си по възможно най-продуктивния начин, за да бъдат използвани всички предимства, които участниците в колектива притежават поотделно. Какво да не правим? Шери Хайм казва, че мъжете не трябва да мълчат и не бива да чакат колежката им да започне преговорите по даден проект. Те не трябва да си мислят също, че колежката не ги обича, нито пък, че е влюбена в тях. Освен това нека не си въобразяват, че личният и живот е замрял и че възнамерява да го сподели точно с някой колега. Фактът, че жените имат навика да се доверяват една на друга, не означава, че не са способни да пазят дистанция тогава, когато това е необходимо.

Новата женска психология
Жените са наясно кога, с кого и защо да споделят личните си проблеми и кога това е неподходящо. Какво трябва да знаят те, за да могат да управляват мъжете? Най-вече – какво наистина мъжете си мислят за тях. Понякога дори не се замисляме, че малцина биха признали женското надмощие. Още по-малко са тези, които ще говорят със суперлативи за жените, на които са подчинени и които изкарват повече пари от тях. Съществуват няколко типични клишета за начина, по който мъжете приемат жените: колежките само пречат, те преди всичко се размотават, гримират се и си лакират ноктите, а по време на цикъл рязко си менят настроенията и стават същински чудовища. Може би във всичко това има нещо вярно, но модерните жени са се научили да си степенуват отговорностите на работното място. А мъжете много добре знаят, че тези упреци са преувеличени.

Авторитет на работното място
Жената трябва да покаже на колегите си мъже, че е ценна и достатъчно компетентна, но тя трябва да го направи по-внимателно от колегите си мъже. Модерната жена не е налагаща се, а умна. Често тя е услужлива към мъжете, мнозина я смятат за “добра”, за “една от тях”, както безвредна… Тя не се афишира прекалено много, но все пак си напредва тихичко. Търпеливо и разумно.

Факти…
Мъжете често споделят мнението, че жените, които говорят за пари, са невъзпитани и нахални. Освен това смятат, че на жените в службата не може да се вярва, защото не ценят парите и много харчат. Все пак статистиките показват, че жените много по-стриктно от мъжете си плащат кредитите. Мъжете често се опитват да накарат жените да си мълчат, което води до караници. Проблемът не се решава с обичайната за мъжете смяна на темата, когато не им се говори по определен въпрос. Комуникативните затруднения на мъжете се дължат и на това, че те възприемат проблемите на жените за незначителни. За да подобрят взаимоотношенията си с жените на работното място, а и в личния си живот, мъжете трябва да се научат да разбират начина, по който разсъждават жените. Крачка напред би било отърсването от предразсъдъка, че жените използват секса като средство, с което постигат целите си. Мъжете са свикнали да работят с другите мъже според определени правила, но когато работят с жени, те се уповават на различни правила. Те често имат два маниера на поведение в работата и в личен план. Някои мъже и на работното място се държат с жените така, както и в личния живот.

Мъжете на работното място…
41% от жените обичат да работят с мъже и смятат, че те ги приемат добре.
45% от жените с удоволствие работят с мъже, ако те не са отрицателно настроени към тях.
14% от жените мислят, че е по-лесно да се работи с жени.

Как се стига до повишение в развитите държави?
22% от жените смятат, че не могат да се издигнат в кариерата си, защото шефът им е мъж.
41% от жените смятат, че повишението им е резултат от упорита работа.
37% от жените не искат да се издигат на работното си място.

5 предразсъдъка, които жената трябва да забрави, ако иска да направи добра кариера
1. Ако успявам, мъжете ще ме намразят.
2. Ако успявам, жените ще ме намразят, ще ме обяват за нахална и несолидарна с тях.
3. Ако успявам, тогава може би по-високопоставените мъже ще ме харесат и ще бъдат по-благосклонни с мен, но няма да ме повишат (заради предразсъдъка, че съм млада и красива, че ще се оженя и ще забременея).
4. Ако съм по-стара и създам впечатление, че знам какво правя, мъжете се изнерват.
5. Ако не съм достатъчно привлекателна, или ако съм прекалено привлекателна, няма да мога да си намеря хубава работа.