Здраве, Вените, Хормоналните, Краката, Разширени вени, Проблема, Спорт, Масаж, Лазер, Инжекция

Можем да предотвратим или поне да облекчим проблема. Разширените вени не са следствие от остаряването на организма. Това е болест, от която страдат половината жени в света – венозна недостатъчност.

В какво се състои проблемът? Стените на вените губят еластичността си, нарушава се и функцията на клапите, които са разположени по цялата им дължина и възпрепятстват кръвта, насочена към сърцето, да слиза обратно. Всяка втора жена страда от разширени вени. Хормоналните колебания на естрогените и прогестерона също оказват влияние. Но  пределяща роля играе наследствеността. Когато родителите страдат от венозна недостатъчност, рисковете за децата им са 90%. Добрата новина е, че развитието на болестта е бавно и това ни позволява да вземем предпазни мерки.

Кога се налага консултация с лекар?
Ако в края на деня чувствате тежест в краката, мравучкане, сърбеж в глезените, които се подуват, е редно да потърсите лекарско мнение. Половината от хората, които страдат от разширени вени, го правят от естетически съображения.

Как да избегнете проблема?
Създайте си полезни навици:
– Ставайте от стола и се движете повече. Ако работите седнали, използвайте всяка възможност да се надигнете от работното място и да се пораздвижите. При ходене мускулите на свода на ходилото и прасците се раздвижват и това стимулира кръвообращението. Докато седите пък, можете да изпълнявате едно лесно упражнение: събуйте обувките и търкаляйте с ходилата си топка за тенис. Правете го два пъти на ден по няколко минути.
– Избягвайте топлината. Горещите епилиращи процедури, високата температура на водата в банята вредят на вените.
– Внимавайте с тесните дрехи. Джинсите, прилепнали по краката, и стегнатите клинове притискат кръвоносните съдове и затрудняват кръвообръщението.
– Носете специални еластични чорапи и чорапогащи. Те упражняват масажен натиск върху вените и стимулират кръвообращението.
– Добре подбирайте обувките си. Нито много високи, нито ниски, обувките трябва да са с 3-4 сантиметров ток, за да се упражнява добър натиск върху свода на ходилото.

Тонизирайте вените!
– Изберете подходящ спорт. Добре е да ходите пеша и да карате велосипед. Полезни са още плуването и водната гимнастика. Избягвайте спортове, при които има подскоци, като баскетбол и волейбол.
– Масажирайте се. Леките масажни движения по краката в посока отдолу нагоре са много полезни. Правете ги със студен крем или гел, който съхранявайте в хладилника.
– Вземайте лекарства. За да сте сигурни, че сте попаднали на най-подходящия за вас препарат, изпробвайте го най-малко месец, за да почувствате ефекта му. Лечението се провежда на серии от три месеца.

Лазер, инжекция или премахване на вена?
Първият стадий на венозната недостатъчност се проявява с малки червени или розови звездообразни петна по кожата на краката. В 70% от случаите те се третират успешно с лазер след няколко процедури. За съжаление лазерното третиране е скъпо. Когато разширените вени вече са налице, третирането им зависи от техния диаметър. Ако е по-малък, във вените се инжектира специална склерозираща пяна или пък се прилага лазер. При по-големите вени се пристъпва към премахването им, като престоят в болницата е кратък. Тъй като става дума за хронично заболяване, успешното третиране на една вена не означава, че проблемът няма да засегне друга. Все пак вероятността това да се случи е по-малка, когато вече са взети споменатите мерки. Ако разширената вена остане на мястото си, без да бъде лекувана, има риск от усложнения.