Здраве, Ръцете, Ръце, Гимнастика, Спорт, Масаж, Ноктите, Козметичен, Анемия, Кожа, Художници

За една дама е важно ръцете и да са красиви, кожата им да е мека и гладка, а маникюрът да е добре поддържан. В студените зимни дни ръцете се нуждаят от допълнителна грижа, за да запазят красотата и здравия си вид.

Изящната женска ръка и до днес си остава символ за красота. За нея са създадени най-много бижута и аксесоари – пръстени, гривни, рисунки с къна… Можете ли да си представите скъпо и модно облечена дама, с идеален грим, но със сухи, напукани ръце и олющен маникюр? Не, нали!

Идеалните ръце
Те са топли, меки и нежни. Така мислят лекарите и козметиците.
Когато правите нещо у дома и ръцете ви са подложени дълго време на влиянието на водната струя и перилните препарати, задължително си слагайте ръкавици. След като приключите с миенето, не оставяйте ръцете да изсъхнат от само себе си, а ги подсушете с кърпа и намажете с подхранващ крем. Поне веднъж на две седмици преспивайте с обилно намазани с подходящ козметичен продукт длани, “опаковани” в памучни ръкавици. Кремът се втрива в кожата от върха на пръстите към дланта, а след това и от вътрешната страна на дланите. Докато втривате крема, направете лек масаж.

Витамини и минерали
Комплекс от витамини и минерали ще укрепи ноктите ви, ще направи кожата еластична, гладна и здрава. Ако на организма не му достигат хранителните вещества, кожата ви е под заплаха. Нуждаете се от спешна витаминна атака – витамин B, A, C, E. Не трябва да лишавате организма си от йод, селен, цинк. Тези вещества влияят изключително добре върху красивия външен вид на кожата ви. За целта ви препоръчваме да се храните балансирано – включвайте в менюто си разнообразни продукти. Свежите плодове и зеленчуци ще ви осигурят така необходимите ви витамини и минерали.
Морските дарове, зърнените храни, растителните масла са отличителни източници на наситени мастни киселини. Птичето месо, яйцата, млякото, съдържат биотин и наситени аминокиселини. Дори да спазвате известен хранителен режим, в никакъв случай не се отказвайте от мазнините напълно, защото така кожата ви ще пострада.

Упражнения за ръце
Забелязали ли сте в каква поза са жените, увековечени в картините на известни художници? Те гледат гордо, а ръцете им, спокойно поставени една върху друга в скута, излъчват увереност и аристократизъм. Творците често казват, че красивите ръце могат да направят привлекателно и некрасивото лице. Освен козметична грижа, тази част от тялото ни също се нуждае от специална гимнастика. Така кожата по-дълго време ще запази своята еластичност и свежест.

– Гимнастика. Сутрин, когато станете, застанете пред отворения прозорец и вдигнете ръцете встрани и нагоре. Задръжте 2-3 секунди, после отпуснете. Повторете упражнението 5-6 пъти. След това вдигнете напред двете ръце и започнете внимателно да въртите китките – първо на ляво, после на дясно. Упражнението продължава три минути.

– Спорт. Поне веднъж седмично посещавайте плувния басейн. Този спорт развива ръцете, подобрява кръвообращението. Можете да изберете и художествена гимнастика за непрофесионалисти.

– Масаж. Възстановява силите и поддържа ръцете ви, придава им красива форма, съхранява кожата гладна и нежна. Можете да го практикувате на всяко място и по всяко време. Разтрийте внимателно ставите и всеки пръст поотделно няколко пъти. Ежедневният масаж ще ви спести много грижи и ще помогне на ръцете да се възстановят след тежкия работен ден (особено ако работите на компютър). За да бъде ефективен, трябва да продължи поне седем минути. А за да е пълно удоволствието ви, вземете си предпочитано от вас масажно олио или подхранващ крем, с които да “смажете” пръстите и дланите. Обърнете специално внимание на ноктите.

Ноктите
Най-опасна за тях е влагата. Тя отнема еластичността им, прави ги чупливи и ги разслоява. Освен това е доказано, че под ноктите се “крият” близо 95% от микробите, с които ежедневно се сблъскваме. Грижете се за тях външно и вътрешно. Поне два пъти месечно посещавайте маникюрист. Заложете на храни, богати на желязо, калции, йод, витамин В.

Домашен козметичен салон
Вкъщи можете да правите различни маски, компреси, вани, с които да помогнете на ръцете да запазят своята прелест и през студените дни. Ако ноктите ви не са в добро състояние, третирайте ги с продукти, богати на витамин А. Особено полезен за кожата на ръцете и ноктите е зехтинът. Бадемовото масло, млякото, компресите от настъргани картофи, също имат благотворно влияние. Смесете 1ч.ч. мляко и 1.ч.ч. настройка от лайка. Отпуснете ръцете за около 10 мин в тази ароматна вана. Ако правите процедурата два пъти седмично, ви гарантираме мека и гладка кожа на ръцете, без червени петънца.

Лекарите съветват
– Ако ръцете ви са постоянно студени, възможно е да страдате от анемия.
– Влажните длани често са знак за емоционална нестабилност.
– Зачервената кожа на ръцете може да е следствие на проблем с жлезите с вътрешна секреция.
– Ако върховете на пръстите са зачервени, обърнете внимание на храносмилателната си система.
– Вертикалните линии върху ноктите са знак за небалансирано хранене.
– Белите петна сигнализират за увеличено ниво на кръвната захар.
– Жълтите петънца ви напомнят да намалите мазнините в храната.
– Меките, чупливи нокти сигнализират за липса на минерални вещества.

Любопитно:
– Меланхолиците имат ръце с бледа, прозрачна кожа.
– Холериците често са със зачервени длани.
– При силни душевни преживявания ръцете стават влажни и студени.