Здраве, Здравословното, Телевизора, Храните, Тялото, Горивото, Калорично, Минерали, Витамини, Плодове, Зеленчуци

Здравословният начин на живот и естествената красота започват със здравословното хранене. Максимата, че човек е това, което яде, има и своето научно обяснение. Ако се храните само с готова храна или от заведения за бързо хранене, килограмите ще се трупат бързо. А ако гладувате, твърде вероятно е скоро да ви застигне сериозно заболяване или минимум спад в имунната система. Затова и днес сме ви приготвили базисните правила за здравословното хранене. След като ги усвоите и приложите правилно и в своето ежедневие, можете да очаквате и подобрения не само във външния си вид, но и в общото си здравословно състояние. Да не говорим, че постоянното им спазване ще удължи значително живота ви. Ето и конкретните правила за здравословно хранене:

1. Забравете за тъпкането пред телевизора
Всъщност, старайте се да не се храните пред екрана, защото той стимулира апетита още повече. Освен това, американската поп култура сериозно ни влияе и манипулира да комбинираме „приятните семейни вечери пред телевизора“ не с какво да е друго, а именно с джънк фууд. Ако толкова не обичате да ядете сред тишината, пуснете си музика. Между другото, след едно проучване в тази връзка, учените стигат до извода, че музика по време на хранене спомага за стимулиране на метаболизма и по-бързо извличане на определени минерали от организма.

2. Внимателно определяйте кога сте гладни, защото някои състояния силно напомнят на глад, но всъщност, не са!
Така например, неспането и жаждата често се бъркат с глада. И в двата случая, организмът ви страда от определени липси, но те не са храна. При неспането дори усещането в „стомаха“ е доста по-силно, защото инсомнията изтощава корема и тялото и често умората допълнително ни кара да се залъгваме, че ни трябва още енергия, за да изкараме деня.

3. И като стана дума за енергия…
Никога не забравяйте, че храната е тази, която задейства всяко едно движение, всеки един процес в тялото, т.е. тя е горивото, което ви бута напред, зарежда ви, за да извършвате обичайните си действия. В тази връзка, гладът не е здравословен. Разбира се, съществуват доста теории, че най-добрата прочистваща процедура за организма е няколкодневният глад. Но имайте на предвид, че дори според тази крайна теория, подобни действия трябва да се предприемат рядко (например, веднъж годишно) и за максимум 2-3 дена.

4. Здравословното хранене означава баланс, а не лишения
С две думи, вие трябва да набавяте на организма си разнообразни минерали и витамини, т.е. да се храните с разнообразна храна. Месото, за някои от вас, звучи прекалено калорично, но се съдържат полезни вещества, които не бихте могли да набавите от никое друго ястие или поне не от толкова достъпно. Освен това, да се ядат плодове и зеленчуци наистина е много полезно, но не и постоянно и самостоятелно. Ако консумирате само тях, скоро ще си докарате язва и няма да усетите полезните им свойства.

Започнете с тези лесни и простички правила и ще видите, че храната от тук насетне ще започне да работи за вас, а не срещу вас!