Здраве, Спанак, Лимон, Чесън, Риба, Ябълки, Шоколад, Куркума, Черен пипер

Наясно сме, че определени плодове и зеленчуци, а също така и други хранителни продукти, имат ползи върху един или друг орган, върху целия организъм и общото здраве. Знаете ли обаче, че и конкретни комбинации от тези продукти са още по-полезни, когато се консумират заедно? Днес, ще говорим именно за такива ползотворни за здравето продукти, които в съчетание с други дават на тялото ви максимално най-много витамини и минерали, като едновременно с това и регулират основните му жизнени функции.

1. Спанак и лимон
Спанакът е един от най-богатите растителни източници на желязо. Желязото е жизнено необходима съставка за мускулите, която едновременно с това подпомага баланса и функциите на щитовидната жлеза, а също така и подпомага притока на кислород в мозъка. Но за да извлечете максимално количество желязо от спанак, добре е да го комбинирате с прием на витамин С. А витамин С има в огромни количества в лимоните. Следователно, салата от спанак с лимонов дресинг би била отлична витаминозна бомба за вас!

2. Чесън и риба
Рибата има много полезни свойства, като сред тях силно проявление има противовъзпалителното. Наред с това, рибата намалява и стойностите на лошия холестерол, но за тази цел, организмът трябва предварително да бъде добре пречистен, т.е. детоксикиран. В тази връзка, чесънът има най-силна роля за изхвърляне на вредните вещества от тялото. Сега разбирате ли защо най-големите рибни специалитети включват и чеснова разядка или сос?

3. Ябълки и шоколад
Най-често, правим избор между един от двата вида десерта и когато става въпрос за здравословното, избираме ябълките. Но ако шоколадът е натурален, той, също ще ви донесе не малко ползи. Какаото най-вече действа като антиоксидант, с което отваря път на полезните съставки на ябълката максимално бързо да проникнат и усвоят от тялото. И може би, не сте знаели до сега, но ябълките съдържат специални флаваноиди, които спират раковите образувания и предпазват от мозъчна деменция. Казва се, че ако пушачите приемат повече шоколад, но само натурален, с ябълки, ще намалят риска от рак за дълги години напред.

4. Куркума и черен пипер
Ако се чудите кои са двете подправки, които в съчетание, биха ви донесли максимум ползи и предимства за организма и здравето ви, спрете се на куркума и черен пипер. Заедно те действат като един общ мощен антиоксидант, който ще ви даде истинска преднина срещу токсините в тялото, вирусните инфекции и възпалителните процеси. Въпреки че черният пипер не е за всеки и с него може да се прекали, от което следват неприятни колики в стомаха, куркумата с нищо не може да раздразни и най-нежния корем. Особено добре съчетани, двете подправи са идеални за местни ястия, както и за такива, приготвени с ориз и зеленчуци като моркови и броколи.