Изкуство, Фън Шуй, философия, Живот, Благоденствен, Костенурки, Енергия

Подредбата на дома не е лесна задача и когато става въпрос за обзавеждане, оптимално нареждане на мебелите и украса, следва да се спазват някакви правила, да се впуска в действие въображението и да се подберат правилните елементи, цветове и форми. Много хора смятат, че се справят идеално с конкретната мисия, без дори да подозират, че допускат съществени грешки, които довеждат до истинска катастрофа в цялостния дизайн. Точно за тях, за грешките, смятаме да говорим днес. Ето кои са най-често срещаните грешки, допускани в домашния интериор:

1. Купуване на мебели преди всичко останало!
Това е грешка, макар и повечето от вас да го правят. Всъщност, първото нещо, за което трябва добре да помислите е как искате да изглежда крайния ви резултат в дадена стая или в дома изобщо. Освен това, боядисването на стените, поставянето на подова настилка и инсталации, като например за отопление или изолация, са базисни задачи. Те следва да предхождат пазаруването в магазина за мебели.

2. Безразборни комбинации с цветовете
Правилото за идеален интериор без кой знае какви професионални умения и качества, е да се включват максимум три цвята. Ако надвишите този брой рискувате помещението ви да се превърне в истински цирк, в хаос, сред който не е особено уютно или комфортно да се живее. Тук говорим не просто за три цвята, но и за три нюанса. Защото ако имате няколко вида синьо на фона на червено и жълто, например, крайният резултат отново няма да е кой знае колко задоволителен.

3. Преплитане на няколко стила в едно помещение
Абсолютно и категорично това не е подход за всеки. Ако сте начинаещи в изграждането на интериорен дизайн, най-добре е да забравите за подобни експерименти. Придържайте се към конкретен стил и следвайте правилата му. Ако искате да разнообразите и да включите повече от един стил в дома си, разпределете ги из различните помещения, но не и в едно-единствено. Такъв интериор не е нито красив, нито сполучлив.

4. Много красота, никакво удобство!
За нищо на света не рискувайте фактора комфорт за сметка на естетическите си предпочитания. Претрупването е един от ефектите на тази грешка. Резултатът му е постоянно усещане, че се намирате в затвор, което е всичко друго, но не и кой знае колко уютно. Първото нещо, за което трябва да помислите, когато сте в магазина за мебели, е дали този диван е наистина толкова удобен, колкото и екстравагантен, дали тази маса ще побере цялото семейство на вечеря или просто я избирате, защото дизайнът й ви е привлякъл по един или друг начин.

5. Имитацията
Не говорим за реплики на мебели на големи дизайнерски къщи или за синтетика вместо натурални материи. Говорим за пълно копиране на един интериор, който сме видяли и ни е допаднал, а в последствие сме привнесени у дома, без дори да вложим и капчица от себе си. Винаги индивидуализирайте интериора. Позволете му да се слее с вас и с вашата личност.