високо кръвно, вишни, диабет, здраве, здравето, мигрен, череши

При мигрена, високо кръвно, диабет, болни бъбреци…

В сезона на вкусните кръгли плодчета можем не само да се насладим на приятния им свеж вкус, но и да почерпим ползва за здравето си.

Вишните
Те са богати на витамините С, Е, В1, В2, на каротин и органични киселини. Имат кръвотворно влияние, благодарение на микроелементите желязо, мед и кобалт и се препоръчват при малокръвие. Пектиновите вещества пък стимулират изхвърлянето на азотните натрупвания от организма.
Черешите
Те подобряват храносмилането и в народната медиците на няколко страни се посочват като средство срещу запек. Подобряват обмяната на веществата и са полезни при бъбречните заболявания, диабет, подагра и др.

Лековити рецепти с вишни и череши

Отвара от вишни.
Приема се при психични заболявания, артрит, както и като леко слабително, отхрачващо, утоляващо жаждата при температура, повишаващо апетита и общоукрепващо средство:
1с.л. плодчета врят в чаша вода 10 минути. Пие се по 1/2 чаша 2-3 пъти дневно.

– Отвара от дръжките на вишни и череши. Доказано е научно, че тя има силно диуретично и противодиарийно действие.
1с.л. наситени дръжчици се варят десетина минути в 1 чаша вода. Прецежда се и се изпива в рамките на един ден.

В отвара от 6 г. дръжчици на череши, сварени в 100мл. вода се натопява памучен тампон и с него се обтриват местата с раздразнена, напукана или с разширени капиляри кожа.

– Срещу диария и дизентерия е подходящо да се лекувате със свежи череши.
100г плодчета (без костилките) киснат в 500мл ракия 6 дни. Пие се по 1/3 – 1/2 чашка 2-3 пъти дневно преди ядене.
Внимание! Не е подходящо за деца!

– Компрес от череши. Полезен е при мигрена.
Свежи плодчета се смачкват и с тях се налага челото.
– 10-15 минутна маска с намачкани череши върху лицето освежава кожата и я прави по-еластична.

– Плодово-билкова отвара при хронично възпаление на бъбреците.
Смесват се наситнени по 10г. дръжки от череши, стръкове от еньовче и корени от магданоз, по 20г. кора от бъз и стръкове от полски хвощ, по 30г. брезови листа, овесена слама и бобови шушулки. 1с.л. от тази смес се залива вечер с 250мл вода и престоява цяла нощ. На сутринта се добавят 1-2с.л. мед. Слага се да кипне. Кисне 10 минути и се прецежда. Прибавя се сокът на 1 лимон. Многократно през деня се изпива по една малка чашка.

– Плодово-билкова отвара срещу задържане на вода в организма и при възпаление на пикочните канали.
Разбъркват се по 20г. троскот и горски слез, по 30г черешови и/или вишневи дръжки и резене. 1 с.л. от тази смес се вари в 1 ч.ч. вода 3 минути, след което кисне 15 минути. Прецежда се и се пият по 2 чаши дневно.

3 ефикасни идеи при колит
-Дилянка.
1ч.л. нарязани корени се заливат с 500мл. вряла вода. Киснат 1 час и се прецежда. Пие се по 1к.ч. 3 пъти дневно преди хранене.
– Селим (Девисил).
1с.л. корени киснат в 400мл. вряла вода 1 час. След това течността се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75мл.) 4 пъти дневно преди хранене.
-Риган.
1с.л. билка се залива с 400мл. вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75мл) 4 пъти дневно преди хранене.