балкона, кухня, лайфстайл, мебели, миялната, оазис, хладилника, шкафове

Как да я превърнем в комфортно и практично помещение?

Имате нужда кухнята ви да не е само място, където готвите, миете чинии, храните се, но също така четете книжки и си почивате? Искате в нея да има повече пространство?

1. Много често масата за хранене в кухнята заема доста място. ето с какво можете да я замените:
– Изградете барплот на височината на шкафовете. Ако кухнята ви е свързана с хола (както е в повечето новопостроени апартаменти), това своеобразно островче ще раздели визуално двете помещения, без обаче да изолира домакинята от гостите в другата стая, докато приготвя вечерята. Освен това, ако плотът е леко издаден навън от постамента и се снабдите с удобни столове, спокойно можете да се храните на “бара”. Да не забравяме, че пространството отдолу (под плота) можете да използвате за шкафове.
– Използвайте сгъваема маса. На пазара се предлагат различни варианти. Освен на класическия вариант, който може да е доста неудобен за ежедневна употреба (разгъването и сгъването отнема време и усилия), по-добре се спрете на по-нестандартния тип “падаща” маса. Тя представлява плот, закрепен за стената с единия си край, като другият пада, опрян на стената. Когато искате да се храните, го повдигате и закрепвате на крачето, прикрепено към свободно висящия край, което също стои сгънато. Ако към това прибавите и сгъваеми столове ще спечелите наистина доста място.
– Друга възможност е да закрепите към стената (например под прозорците, точно между рамката им и радиатора отдолу) обикновен плот, който да използвате за хранене.

2. Ако ви се налага да смените хладилника, миялната или друг домакински уред, проверете дали на пазара не се предлагат по-компактни мебели.

3. Много важен елемент не само за уюта в едно помещение, но и за удобство при работа е осветлението.
Чрез него много лесно можете да създадете илюзия за пространство, като сложите лампички под горната редица шкафове. Най-важно е обаче да помислите кои са местата в кухнята в които се нуждаете от силна, насочета светлина:
– Над мивката задължително трябва да поставите осветление, което ще “осветява пътя ви” към измиването на чиниите.
– Обикновено над печката с котлоните имате абсорбатор, който е снабден с вградено осветление, но ако това не е така, помислете за вариант, при който ще можете да насочите светлината към този работен кът.
– Ако използвате горната повърхност на долните шкафове за основен работен плот, най-удобно ще е да поставите осветление отдолу на горната редица шкафове.
– На мястото, където се храните често пъти също така оставате да почетете вестник или книга или пък помагате на детето си за домашните му. Затова сложете над тази част от кухнята достатъчно силна лампа, която да не изморява очите ви.

4. Не само настроение, но и усещане за пространство ще създадете, ако част от шкафовете ви (боядисани в светли цветове) са с вратички от матирано стъкло.

5. Малко по-трудоемък, но пък много ефективен вариант за освежаване на кухнята е да я пребоядисате. Причината: освен върху усещането за пространство цветът на стаята неусетно влияе и върху настроението, желанието за работа, възможността за отмора и …върху апетита:
– Червеното повишава не само пулса ви и скоростта на дишане, но и разговорливостта и желанието за хапване.
– Жълтото (особено млечножълтото) прави хората по-щастливи. Ако го използвате като ярък акцент в кухнята, то ще създаде усещане все едно слънцето ви е на гости.
– Бялото е класически избор, който придава усещане за чистота. АКо обаче цялата ви кухня е бяла, тя ще изглежда стерилна и студена. Затова е добре да използвате втори цвят като акцент – например синьо. Или пък на пода да поставите ламинат или теракота в топъл, дървесен цвят, който ще придаде уют на кухнята.
– Синьото не е добър избор за помещението, в което се храните – то убива апетита.
– Зеленото е успокояващ цвят, който придава усещане за хармония.
– Оранжевото е комбинация от червено и жълто и допринася за топлотата и комфорта на стаята. Някои нюанси на оранжевото – най-вече тъмното, наситено оранжево (като на тиквата или есенните листа) действа стимулиращо и е прекрасно за използване в стаята, в която се храните.

3 стъпки, за да планираме новата кухня
1. Направете списък на всички дейности, които бихте искали да извършвате в кухнята. Например: Трябва ли и пералнята да е там? Искате ли да гледате телевизия, докато домакинствате? След това срещу съответната дейност отбележете какви уреди и съответно шкафове са ви нужни.
2. Направете инспекция на старата си кухня (или ако това ви е първо жилище – на кухнята на майка ви) и си отбележете от какви видове съдове, прибори, бурканчета за съхранение на подправки и т.н. се нуждаете. След това помислете кое къде ви е най-удобно да държите.
3. Помислете къде е добре да сложите контакти, къде трябва да са изходите за водата, къде е каналът и къде е въздоховодът за абсорбатора. Имайте предвид, че има неща, които не можете да променяте – те са заложени от архитектурния и строителен план на жилището ви.

Допълнително:
Как да превърнем балкона в малък оазис
-Поставете върху голия под някаква настилка. Например тревистозелен мокет (продават специални модели за външно поставяне, имитиращи изкуствена трева), бамбукови рогозки или теракота.
-Спрете се и на малка масичка с 2 сгъваеми стола. Декорирайте с няколко цветни възглавнички по ваш вкус.
-Може би най-важното за уюта на вашия балкон са растенията, които ще поставите там. Добър вариант е на парапета да има сандъчета, в които сте засадили стелещи се или висящи растения – когато поникнат, те ще направят чудесна зелена завеса пред металните пръчки на терасата ви. А ако не сте много сръчни цветари, подредете няколко големи вази, в които или да сменяте различни букети, или да има шарени сухи цветя.
– В пръстта на една от саксиите можете да забодете соларна лампа – през деня тя акумулира слънчева енергия, а през нощта свети с мека светлина. В употреба могат да влязат и коледните лампички – провесете ги по продължението на парапета, за да придадете звездно очарование на топлите летни вечери, които да прекарате с любимия или с приятели на балкона си.