Лайфстайл, Сметката, Ток, Електрическа, Енергия, Пестим, Пари, Електричество, Уредите, Лампите, Температура, Енергийна, Ефективност

Едва ли се замисляте, че с контрол над консумацията на електрическа енергия не само пестим пари, но и допринасяме за съхраняването на природата. Лесно е да пестим само с промяната на някои навици в домакинството и елементарни стъпки за корекция на топлоизолацията.

– Електроуредите не само смучат електричество, но и често пъти са ненужно много и задръстват кухненското пространство. Опитайте се да се освободите от всички онези, които ползвате по-рядко от веднъж месечно. Може да ги продадете или замените с друга необходима вещ. Ползвайте пералнята и миялнята на съдове само през нощта – при пълно зареждане, на икономичен режим и температура от 40 градуса. Моделите перални с горен капак харчат повече вода и ток от тези с предно отваряне. Сушилнята е моден, но енергоемък уред, а и за самите дрехи е по-добре да съхнат, опънати върху простира. Така ще си спестите и голямо гладене.

– Когато не ползвате уредите, ги изключвайте – “икономичният” режим standby на видеото и стереоуредбата също товари до 10% върху сметката. Свикнете да задържате батериите на мобилните и безжичните устройства само през нощта.

– Изключвайте лампите, когато не сте в стаята. При ремонт или нанасяне в ново жилище, се консултирайте с професионалист, разположението на осветителните тела според начина си на живот – за четене, работа, забавление – с насочващи спотове и икономични крушки.

– Подменете старата домакинска печка, пералнята и хладилника с последни модели от висок енергоспестяващ клас – тази инвестиция веднага започва да се изплаща от по-високата ефективност и намаления разход. Настройвайте хладилника на най-ниска степен на охлаждане през зимата и я увеличавайте само през най-топлите месеци. Периодично разчиствайте бурканчетата, консервите и опаковките с малки остатъци – не само за добро здраве, но и да не гълтат ток. Редовното размразяване на фризера също пести енергия. Не дръжте вратите му отворени дълго време.

– Обходете външните прозорци, врати, витрини и с насочена длан проверете къде имат нужда от допълнителна изолация. В строителните магазини има различни видове уплътнения – от гума, дунапрен, силикон. На вратите монтирайте прагове или специални четки, които изолират от студа. Сами фугирайте с качествен херметик пукнатините между рамките и стената. Ако студеният полъх е постоянен, значи топлото ви непрекъснато бяга оттам. Изчислено е, че това може да е до 20%. Мислете за смяна на дограмата и надзиравайте майсторите дали псотавят новите рамки с маркова монтажна пяна и уплътняват добре фугите.

– Поддържайте вътрешната температура в жилището на 18-20 градуса – горещината само изнежва и разболява. Дори един градус по-малко на термостата дава икономия за един месец от 5%, а вие няма да усетите физически разликата. Свикнете вечер да дърпате плътно завесите пред прозорците за изолация, а през деня – обратно, за да ползвате слънчевата топлина.

– Не е необходимо температурата на водата в бойлера да е над 60 градуса – все ще я разреждате със студена за да я ползвате. Програмирайте го да работи само ан нощта тарифа. Научете се да спирате кранчето, когато триете със сапун ръцете или тялото си. Къпането във вана вместо под душа харчи 2-3 пъти повече ресурс.

– Компютърът в домакинството е също една ламя – изключвайте го, когато не го ползвате. Опцията screen saver не пести енергия. Напротив – не само харчи повече от самата машина, но и скъсява живота на монитора. Намаляването на яркостта му също е икономична, а и увеличава времето на работа на батерията на лаптопа. LCD мониторът намалява с 66 на 100 разхода на ток.

– Покривът на къщата или таванът на последния етаж са най-слабото място – оттам бяга една трета от топлината. Непременно консултирайте вида и характеристиките на топлоизолацията за тавана и външните стени със специалисти и я изпълнете с най-качествените материали за образцов енергоспестяващ дом.

– Когато отивате на почивка, изключете от мрежата абсолютно всички уреди, а хладилника размразете. На стълбището, пред портата и по тъмните коридори сложете светещи устройства с фотоклетки, които се активират при движение.

Не бъдете пасивни: интересувайте се от грантове за енергийна ефективност, търсете на пазара нови, икономични уреди и устройства. Стремете се към по-просто, природосъобразен и икономичен живот и сърцето ви няма да подскача при всяка месечна сметка.