Лайфстайл, Щстието, Оптимистично, Живота, Страховете, Почивка, Късмет, Богатство, Времето

Да се възползваме от условията, добрите навици и няколко хитринки!

Смятате, че щастието не съществува, но животът доказва, че когато най-малко очаквате, то ви спохожда. Намирате се в прекрасно настроение, а истината е, че това усещане трябва да стане начин на поведение.
“Бъдете щастливи!” – това е едно от най-хубавите пожелания. Нещо повече, щастието е записано като право на човека в конституцията на някои държави, като САЩ например. Парадоксално е, че две трети от анкетираните американци не са наясно как може да се постигне хармонията с другите, съвместимостта между чувства и мисли. За да не се впишете и вие в тази група, ви предлагаме няколко идеи как да достигнете до щастието. Дори и да не го постигнете напълно, то поне ще изживеете някои щастливи мигове, което е добро начало.

Гледайте оптимистично на живота
Позитивната мисъл и настроение помагат да подобрите здравето си. Учените започнаха да правят разлика между оптимистичните личности, които гледат на нещата откъм хубавата им страна, и оптимистите “според ситуацията”, които ползват позитивното мислене в определени важни моменти. И двта типа оптимисти стимулират имунната си система, но най-високите нива на имунна защита се измерват при “оптимистите според ситуацията”. Още повече, че този вид поведение може да се научи.
Предписание: Не бъдете песимисти, които винаги виждат чашата наполовина празна. Питайте се: “Какво съм способен да направя при тази ситуация? Как да подобря положението?”

Кажете: “И какво от това?”
Стресът е основен враг на щастието, защото повишава нивото на адреналина и картизола в организма. Хормоните са предназначени да накарат човек да реагира бързо при опасност. Тези хормони пречат да разсъждавате и анализирате спокойно проблемите, които ви объркват и ви карат да се чувствате тревожни.
Предписание: Когато се изправите очи в очи със стресова ситуация, просто си кажете на глас: “И какво от това?” Помислете колко лошо е въздействието върху здравето ви, ако постоянно се поддавате на неприятните удари, които ви поднася животът всекидневно. Нима всичко трябва да свършите точно сега? Да се претоварвате или да сте със свито сърце постоянно? А какво ще стане, ако направите само най-неотложното днес, а всичко друго оставите за утре. Така ще прогоните стресиращите мисли.

Прогонете страховете
Насъбраните проблеми провокират кълбо от нерви в стомаха, което помрачава щастието и жизнеността ви. Нормално е да срещате тревоги в ежедневния живот, но е редно да ги степенувате според нивото на важност.
Предписание: Наредете проблемите по десетобалната система, като на първо място сложите най-тежките, които засягат близки и обичани от вас хора. Разграничете важните от маловажните неща. Така ще се успокоите, защото ще видите, че всекидневните грижи не могат да се сравнят с екстремните и критични ситуации в живота.

Вслушайте се в красивите звуци
Всеизвестно е, че музиката успокоява, но има и други звуци, които въздействат изключително релаксиращо върху човека – например шумът на вълните, звуците сред природата… Всички те не само носят отмора за тялото и за душата, но ви карат да се чувствате неимуверни пречистени и щастливи. Изследванията са доказали, че ромоленето на поточето или на водата във фонтана, както и нежния аромат на естествени цветя или етерични масла намалява сърдечния ритъм и увеличава производството на ендорфини – хормони, отговорни за това да бъдем по-щастливи.
Предписание: Ако нямате време за разходки сред природата, можете да запишете на диск звуците на ручея, песента на птиците… Слушайте ги и ще установите, че се чувствате много по-отпуснати, весели и доволни. А естествените аромати можете да замените с ароматизатор.

Намерете си отдушник
Не е нормално 24 часа на ден да сте вечно усмихнати и денонощно да сте в превъзходно настроение. Както всеки друг, и вие сте подвластни на негативните емоции и е напълно нормално да се освободите от напрежението.
Предписание: Дайте си почивка. Имате потребност от отдушник на негативните емоции. Останете сами със себе си и мислете какво ви тежи, защо не ви върви – с една дума, изплачете болката си. След това се отърсете от преживяното. Усмихнете се, дори и насила. Кажете си, че животът е хубав. Така ще се почувствате много по-добре.

Важен е крайният резултат
Съвременният ритъм на живота изисква взимане на много решения. В определени ситуации тази натовареност ви пречи да намирате най-правилните отговори. Според изследователите всяко поколение взема 20 пъти повече решения на ден от предходното: къде да паркирате, дали да вдигнете телефона, който звъни по време на заседание и т.н.
Предписание: И въпреки че трябва бързо да намерите решение, първо си поставете въпроса: “Това ще ме направи ли по-щастлив?”. Вечерта анализирайте с какво денят е бил по-различен от останалите.

Не чакайте
Не е въпрос на късмет, нито на богатство, нито на физически дадености да си щастлив. Всеки човек има право да бъде щастлив. От вас зависи да се концентрирате върху позитивното в живота и по този начин да притеглите към себе си хубавите неща. Когато не го правите, попадате в позиция на изчакване това да се случи някога: когато съпругът ви има повече време за вас, когато отслабнете, когато не ви боли гърбът… Извиненията могат да бъдат безчет.
Предписание: не си губете времето да чакате, че щастието ще ви споходи, след като се случи някое събитие – то не зависи от него. То е вътрешно състояние, което ви е подвластно. Не разчитайте, че външни обстоятелства ще ви направят щастливи. Те и ощастливяват понякога, но всъщност вашата вътрешна настройка е тази, която има решаваща дума. Трябва да живеете на принципа на цветята – да се завъртате натам, от където идва светлината. Всъщност – щастието.