алкохол, енергийни, здраве, кофеин, напитки, таурин

Енергийните напитки са много популярни, и то сред представлителите на всякакви възрасти. Редовната им употреба обаче крие множество рискове, особено за подрастващите. Прочетете за какво трябва да внимаваме, когато ги употребяваме.

Внимание! Някои производители пускат специални мини енергийни напитки. Това обаче не означава, че те са на половина по-малко вредни. Напротив. Като количество течност те са по-малки, но съдържанието на кофеин е същото. Това обаче ги прави още рискови, защото концентрацията на кофеин в тях е много по-висока.

Преди години американски учени в секретни лаборатории извеждат вълшебната формула на първоначално наречените “smart drink” – напитки, подобни по вкус на газираните, но обогатени с витамини, въглеводороди и кофеин, които дават на консумиращите повече енергия. На пръв поглед това звучи прекрасно, особено за едно общество, което страна от хронична преумора. Производителите изтъкват само предимствата – въглеводородите зареждат с енергия, витамините активизират работата на мускулите, а кофеинът ободрява. По-сериозните изследвания обаче веднага алармират, че ежедневната употреба на такива напитки се оказва самоизмама за организма и може да доведе до срив на централната нервна система.

Американски учени провеждат експеримент, при който тийнейджъри консумират по две енергийни напитки всеки ден в продължение на седмица. Резултатът е покачване на кръвното налягане с 10% при всички участници. Във Франция провеждат друг експеримент и резултатът е още по-тревожен. Плъхове, на които е давано от напитката, показват странно поведение, прекалена нервност и склонност към самонараняване. Всичко това води до забраната за продажба на определени марки енергийни напитки в страни като Норвегия, Дания и Франция.

Кофеин и таурин
Енергийните напитки съържат високо количество кофеин под една или друга форма. Те карат организма ни да е в състояние на превъзбуда, което създава временното усещане, че сме по-бдителни, по-концентрирани и по-паметливи. Но ефектът трае не повече от 90 минути. След като те изминат, имаме нужда от нова доза стимулатор.
Освен това тези напитки съдържат таурин – вещество, което по принцип естествено се произвежда от човешкия организъм. Среща се също в мидите, рибата и пилешкото. Трябва обаче да се направи уточнението, че ако организмът на един човек в зряла възраст произвежда не повече от 120мг таурин дневно, една стандартна кутийка енергийна напитка съдържа 1000мг. А в толкова високо количество, той може да е опасен за здравето.

Вредни за сърцето
Интересен е фактът, че в повечето реклами на енергийни напитки се използват известни атлети. Освен това големите фирми производители често спонсорират различни спортни прояви. Всичко това се прави с цел да се наложи схващането, че тези напитки са подходящи за спортуващите. Учените обаче са на мнение, че това съвсем не е вярно. Според тях ефектът от такива напитки е прекалено краткотраен, за да може консумацията им да повлияе на постиженията на професионален спортист. Специалистите дори предупреждават, че стимулиращите напитки крият множество рискове за спортуващите, защото при прекалена консумация могат да провокират дехидратиране, нервност и разсеяност.
Всички изследвания показват, че енергийните напитки са вредни за сърцето, тъй като кофеинът във високи дози може да причини промени в сърдечния ритъм, Официално те не се препоръчват за хора със сърдечни проблеми или високо кръвно налягане.

Има ли безвредна доза
Производителите препоръчват да не се консумират повече от две кутийки на ден, но не могат да гарантират, че дори и тази доза не крие рискове. Лекарите смятат, че и една кутийка на ден е прекалено много. Истината е, че редовната употреба на такива напитки, дори и в минимални количества, може да доведе до хиперактивност, безсъние, нервност, раздразнителност, високо кръвно налягане, повишен пулс. Специалистите подчертават, че особено опасно е комбинирането на енергийни напитки с алкохол. Кофеинът прикрива временно ефекта от алкохола и забавя действието му. Така човек, който пие алкохол и енергийна напитка, може да има измамно усещане, че е трезвен и да реши да шофира или пък да си позволи да приеме още алкохол.

Най-рискови за младите
Върху самите напитки би трябвало да е изписано, че те не се препоръчват за употреба от лица под 16 години. Под тази възраст нервната система не е достатъчно зряла и дори и една енергийна напитка може да доведе до ускорен пулс, превъзбуда, нервност, истерия.
Освен това не е за пренебрегване фактът, че заради високите нива на кофеин към тези напитки се развива зависимост. Според специалистите са нужни около десетина дни редовна консумация, за да започнете да изпитвате необходимост да приемате още и още.

Правила, които ще са ви от полза
И все пак, ако сте от тези, които въпреки рисковете консумирате енергийни напитки, добре е да спазвате няколко правила:
– Никога не пийте повече от две кутийки на ден.
– След прекратяване на ефекта на напитката, организмът се нуждае от почивка за възстановяване на силите, затова не приемайте веднага нова доза;
– Не пийте енергийни напитки след физическо натоварване, защото и двете повишават кръвното налягане;
– Никога не смесвайте енергийните напитки с други, съдържащи кофеин като кафе или черен чай;
– Имайте предвид, че много от напитките са с високо съдържание на захар и са опасни за диабетиците;
– Не употребявайте енергийни напитки заедно с алкохол;