болките, бронхит, грип, депресия, здраве, здравето, камфора, кашлица, масаж, масло

Силният проникващ аромат на камфоровото масло подпомага отделянето на секрети от дихателните пътища и белите дробове. Удобно е за инхалации поради бързото си изпарение. Има облекчаващо успокоително-тонизиращо действие при депресии, умствена умора, безсъние и шок.

Как се получава:
Камфорът се добива от корените и дървесината на вечнозелени дървета от семейство лаврови Cinnamomum camphora, растящи в Азия, и от друг, по-различен дървесен вид от остров Борнео. При дестилация с водна пара от кората на дърветата се извлича суровина, съдържаща над 50% камфор. Камфор може да бъде произведен и като страничен продуткт при добиване на терпентин от петрол. Той образува бели, мазни кристали със силна миризма и бърза сублимация.

– Разнообразно приложение
В древността поради бактерицидния си ефект камфорът е използван като основна съставка на балсамиращи течности.
В средновековна Европа се използва за приготвянето на сладкиши. Средновековни арабски готварски книги го препоръчват за приготвяне на солени и сладки ястия. И днес в Индия е традиционна подправка на различни десерти.
Изпаренията му предотвратяват образуването на ръжда, затова се поставя в сандъци с инструменти като средство за защита.
Камфорът е токсичен за насекоми и кристалите му се използват като репелент срещу молци и дребни насекоми. Някои народи вярват, че камфорът, поради силната си миризма предпазва домовете им от змии и други влечуги.
Камфоровото масло е отлично средство за дезинфекция. Добавя се към питейна вода от външни източници, особено през лятото и в дъждовния сезон, при опасност от заразяване с болестотворни организми.

Важно! Според някои наблюдения е възможно да се развие силно пристрастяване към миризмата на камфор. Маслото е със силно действие, да не се употребява без консултация с ароматерапевт!

– Погълнат в доза над 2г може да е смъртоносен
От 1980г. агенцията по храните и лекарствата в САЩ определя до 11% допустим камфор в състава на някои потребителски продукти и напълно забранява други, съдържащи негови производни. Погълнат в по-големи количества, може да доведе до припадъци, объркване, раздразнителност и нервно-мускулна хиперактивност. Макар и рядко, са описани случаи за увреждане на черния дроб и след локално приложение, при по-чувствителни лица.

– В какъв вид се използва
Камфорът на кристали – съхранява се в стъклен буркан със стъклена запушалка, поради високата летливост на субстанцията.
Камфоров спирт – приготвя се, като в 100мл 75% спирт се разтварят 8-10г. камфор на кристали.
Камфоровото масло е най-широко употребяваният продукт от камфор, разтворен в минерално масло, най-често парафин, с около 2,5% съдържание на камфор. При алтернативните лечения медицинска употреба на камфор не е препоръчителна, с изключение на приложение върху кожата в състава на продукти с ниско съдържание на камфор.

– Ползи за здравето
И маслото, и камфорът присъстват във всички далекоизточни антисептични, загряващи и болкоуспокояващи лечебни смеси.
Стимулира кръвната циркулация, обмяната на веществата, храносмилането.
Има противовъзпалителен и антиспастичен ефект, като облекчава болките при ревматизъм, артрит, подагра, успокоява спазми и мускулни крампи.
Укрепва имунната система.
Камфор се използва в медицински мехлеми и лосиони за лечение на бактериални гъбични инфекции на кожата.
Тъй като намалява сетивността на периферните нерви, втриването на камфорово масло в кожата е ефективна местна упойка за заболелия участък.
Прието вътрешно, маслото може да проявява наркотични ефекти, да успокои невротични прояви, но и да доведе до временна загуба на периферна сетивност и контрол над крайниците.
Приложено външно, камфоровото масло засилва кръвообращението и помага при лечение на еректилни проблеми.

– Маслото действа комплексно
Масаж – при депресия, грип, бронхит, кашлица, възпалени синуси, възпаление на ушите, ревматизъм, артрит.
Бани – при умствена умора, безсъние, повишена нервна възбудимост
Компреси – при артрит, счупвания, натъртвания, изгаряния, рани, възпалителни кожни процеси
Инхалации с ароматерапевтична лампа – при умствена умора, безсъние, страхови състояния.

– Приложение в козметиката
Камфорът се абсорбира лесно през кожата и създава усещане за охлаждане – качество, използвано за охлаждащи и противосърбящи гелове в козметиката. Камфорът и камфоровото масло се използват и в ароматерапията.

Лечебна муска
В средата на миналия век ваксини срещу грип не е имало и природната имуностимулация не е била в сегашния си възход. Тогава грижовните майки ушивали малка торбичка от тензух или тънък бял памучен плат, наречена муска, усуквали са шнурче с червен конец и я поставяли като гердан на вратлето на детето. В муската се слагали камфорови кристали, 1-2 скилидки обелен чесън, няколко зрънца карамфил и коричка канела. Муската се разполагала на голо под дрехите, така че да се допира до гърдите на детето, в областта на гръдната кост. И това не е случайно, защото зад гръдната кост се намира основната жлеза за имунната система, тимусът, който при подрастващите е в най-активната си фаза на развитие. Етеричните масла от съставките на муската имат доказан бактерициден, вирусоциден и антиоксидантен ефект. Това е възможносто обяснение за профилактичното им действие в условия на грипна епидемия.

Маска срещу бръчки по шията
Към един разбит белтък добавете една кафена лъжичка камфорово масло, две лъжици прясно мляко и една кафена лъжичка ментово масло. Намажете шията и престойте около 30 минути. Измийте с топла вода и тампон за почистване, след което изплакнете със студена вода и внимателно подсушете кожата.